ŠEŠELJ SE VRAĆA U HAAG

'Morat će me nositi u zračnu luku'

03.03.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Notorni Vojislav Šešelj u Beogradu je objavio da je počeo postupak za njegovo izručenje Haškom sudu i da će se odazvati pozivu Suda za ratne zločine u Beogradu

Šešelj je na konferenciji za novinare rekao da je dobio poziv Višeg suda u Beogradu da se 10. ožujka javi u tu instituciju kao optuženi i dodao da će tražiti da mu se omogući da javno iznosi dokaze o tome zašto je njegovo izručenje Haagu protupravno, javlja B92. Najavio je da će pružati pasivni otpor ukoliko dođe do postupka izručenja.

'Morat će me nositi u zračnu luku, neću se tući s policijom, a ako me policija bude tukla, ja ću naći način da vam to dojavim', rekao je Šešelj i dodao da neće pozivati pristalice da mu pomognu da ne ode u Haag.

Haški sud zatražio je još u svibnju prošle godine da se Šešelj ponovo uhiti i izruči Haagu, a Viši sud treba odlučiti o ispunjenju uvjeta za njegovo izručenje.

Haški tribunal je Vojislavu Šešelju, koji se dragovoljno predao 24. ožujka 2003., sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana djela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.

U pritvoru Haškog suda Šešelj je bio do početka studenog 2014., kada je privremeno oslobođen zbog zdravstvenih razloga nakon što mu je dijagnosticiran karcinom jetre, uz obvezu Srbije ga na zahtjev Den Haaga sprovede na izricanje presude. U međuvremenu, nakon intenzivne terapije, Šešelj je sredinom siječnja 2015. ustvrdio da su zaustavljene metastaze raka na jetri te da je on ‘najzdraviji na srpskoj političkoj sceni’.

Tužitelji su u završnoj riječi u ožujku 2013. zatražili kaznu od 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam uz logističku potporu pravnog tima SRS-a, zahtijevao je oslobađajuću presudu. Haški sud će 31. ožujka konačno izreći presudu Šešelju.