'radili protiv rusije'

Moskva stavila Norvešku na popis neprijateljskih zemalja, evo koje su posljedice

03.08.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Rusija je dodala Norvešku na popis stranih država koje su "neprijateljski" djelovale protiv ruskih diplomatskih misija, izvijestile su novinske agencije u četvrtak

Zemlje na tom popisu imaju ograničen broj lokalnog osoblja koje mogu zaposliti u diplomatskim predstavništvima u Rusiji, a Norveška je ograničena na njih 27, objavila je državna novinska agencija RIA. Norveška je protjerala 15 ruskih diplomata zbog navodne špijunaže u travnju, a Rusija je odgovorila protjerivanjem deset norveških diplomata. Oslo poručuje da nema argumenata za tvrdnju da se Norveška neprijateljski ponaša prema Rusiji s kojom dijeli granicu na Arktiku.

"Današnja situacija rezultat je ruskog rata protiv Ukrajine. Rusija može sama odlučiti prekinuti rat", rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt za Reuters.

  • +4
Putin na mornaričkoj smotri Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Karpuhin / Sputnik / Profimedia

"Kao susjedne zemlje, obje imamo interes za funkcioniranje diplomatskih odnosa i komunikacijskih kanala, posebice u teškim vremenima", dodala je. Glasnogovornik norveškog ministarstva vanjskih poslova odvojeno je rekao da Norveška još nije primila službenu obavijest iz Moskve i odbio je komentirati bilo kakve konkretne posljedice ruske odluke.