a tko će to platiti?

Mostovci tvrde da mogu Inu za dva mjeseca vratiti u hrvatske ruke

28.06.2017 u 16:23

Bionic
Reading

Sedam mjeseci od kada je premijer Andrej Plenković najavio da ide u otkup dionica Ine od MOL-a, još uvijek nije jasno kako to Vlada misli napraviti. Stoga je Most na press konferenciji u Saboru predstavio svoj prijedlog modela reotkupa dionica Ine

'Otkako je ušao u politiku Most traži i nudi rješenja. Tako i po pitanju Ine. Mi smo u suradnji sa stručnjacima stvorili drugi model, da se ne mora prodavati HEP ili neka druga tvrtka. Proces otkupa Ine je zamro, nemamo nikakve informacije već sedam mjeseci. Nije se napravio ni model poslovanja po kojem će Ina funkcionirati nakon otkupa', poručio je na press konferenciji predsjednik Mosta Božo Petrov.

Kako je pojasnio bivši državni tajnik za energetiku Ante Čikotić, Mostov model predviđa osnivanje društva od posebne namjene (SPV) na koje bi Ministarstvo državne imovine prenijelo 44,84 posto dionica Ine, a SPV-u bi se dodala i imovina iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), a u kojoj država ima manjinske udjele. SPV, tvrtka koja bi imala samostalni entitet, imala bi svoju upravu i ograničen rok trajanja dok se ne otkupe sve potrebne dionice Ine od MOL-a. SPV bi izdavala konvertibilne i obične obveznice koje bi mogli kupovati građani, mirovinski fondovi, ali i druge energetske kompanije. Novcem od prodaje tih obveznica bi se onda od MOL-a otkupljivale dionice Ine.

Konvertibilne obveznice konvertirale bi se u dionice Ine prema utvrđenim uvjetima, a kad se konverzija napravi, kamate se više ne bi plaćale. Ali kako obveznice izdaje SPV, a ne Ina direktno, SPV za iznos konverzije otpušta kupcu obveznice, dionice Ine. Tako se u Ini ne bi povećao temeljni kapital i broj dionica.

S druge strane, objašnjavaju u Mostu, obične obveznice nemaju pravo zamjene za dionice, a SPV servisira otplatu kamata (glavnice) iz primljene dividende. Cijena dionica za konverziju uređivala bi se kod izdanja obveznica, može se dogovoriti dospijeće od 10 godina, s time da bi konverzijsko pravo bilo zaključano prvih 18 mjeseci ili 2 godine. Dodatno se može predvidjeti da Vlada kupi 'pro rata' dio dionica unutar 'lock up-a' koji traje 18 mjeseci ili 2 godine. Da bi se očuvao ciljani postatak vlasništva, a to je za državu 75 posto plus jedna dionica, u konverziji može završiti do 19 posto dionica Ine u vlasništvu MOL-a, dok bi za ostalih 30 posto MOL-ovih dionica SPV izdao obične obveznice.

Ovakvim modelom, kažu u Mostu, Ina se otkupljuje Inom, proces se može odraditi vrlo brzo, čak i kroz dva-tri mjeseca, i već nakon emisije obveznica se može započeti novi investicijski ciklus Ine, pri čemu se ne prodaje HEP.

'Želimo biti afirmativna oporba. Ova Vlada nema viziju i ne zna što će s Inom, iako je najavila da je otkupljuje. Bolje da se Ina privatizira ako nemamo viziju što ćemo s njome. Naš model nije Sveto pismo, može se mijenjati, pozivamo stručnjake da se jave i da pronađemo najbolje rješenje. Približava se drugi arbitražni postupak, a mi ne znamo koristimo li sve legalne alate koje imamo na raspolaganju. Energetska stabilnost nam je na prvom mjestu. Dakle, ne želimo povećavati javni dug, nemamo ništa protiv privatnog kapitala i ne želimo privatizaciju HEP-a pod ovim načinom upravljanja. Moramo imati jasne ciljeve gdje vidimo HEP', rekao je Čikotić.