strateško poduzeće

Možemo! traži od Plenkovića na uvid odluku o dokapitalizaciji Petrokemije

20.06.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Klub zastupnika Možemo! zatražio je u četvrtak od premijera Andreja Plenkovića objavu teksta odluke o dokapitalizaciji temeljem koje je država od udjela od 44 posto spala na 20 posto vlasništva u kutinskoj Petrokemiji, strateškom poduzeću za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo

Odluka je donesena 29.veljače 2024. na zatvorenom dijelu Vladine sjednice, koja je provedena na način nimalo uobičajen u procesima dokapitalizacije, a za posljedicu ima gubitak ikakve kontrole nad strateškom tvrtkom i zato tražimo da javnost ima uvid u cjelokupni tekst odluke”, poručile su Sandra Benčić, predsjednica saborskog kluba Možemo! i saborska zastupnica Jelena Miloš.

Nakon preuzimanja 450 milijuna kuna Petrokemijinog duga od strane države, pa izlistavanjem sa Zagrebačke burze u kojem je CERP kao državni predstavnik propustio naplatiti preko 300 milijuna kuna naknade, Vlada je neodgovornim ponašanjem, propuštanjem da zadrži jednaki udjel u Petrokemiji izgubila utjecaj na budućnost te kompanije. Dozvolili su da država kao manjinski dioničar ide dokapitalizirati tvrtku prije većinskog turskog vlasnika, što uopće nije standardna praksa i zbog čega je Hrvatska izgubila kontrolni paket, upozorile su u priopćenju.

Za takvo neodgovorno ponašanje, u kojem država gubi kontrolni paket nakon što je u Petrokemiju uložila 12 milijuna eura novca građana, netko mora snositi odgovornost, poručila je Miloš. 

“Već više od mjesec dana o tome se ne izjašnjava ni premijer Plenković ni ministar poljoprivrede Josip Dabro, ni ministar gospodarstva Ante Šušnjar, iako Petrokemija ima strateški značaj za domaću poljoprivredu kao je jedini proizvođač gnojiva u Hrvatskoj, zapošljava više od tisuću ljudi i puni četvrtinu kutinskog proračuna”, istaknula je Miloš. 

Dodala je kako je riječ o simptomu šireg problema, jer je upravljanje poduzećima od strateškog značaja za RH priča neuspjeha i gubitka strateških resursa, od INA-e do Petrokemije. 

Benčić je upozorila i kako je turski investitor preuzimanjem Petrokemije stekao i kontrolu nad Lukom Šibenik, što mu omogućava da u budućnosti preko nje uvozi mineralna gnojiva u RH i EU iz Turske gdje ima pogone, a da Petrokemija prestane s proizvodnjom ili ne bude dovoljno konkurentna jeftinim turskim mineralnim gnojivima koja je kroz strateški sporazum s Gazpromom i otvaranjem Turkstreama dobila pristup jeftinom ruskom plinu.

“Našu pažnju u ovom mandatu usmjerit ćemo na zaštitu strateških interesa RH. Pratit ćemo što se događa s Petrokemijom, prodajom Belja i koncesijom državnih poljoprivrednih zemljišta, kao i HEP-om i ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti rasprodaju državnih kompanija za privatne interese”, poručile su zastupnice.