ŠTO SVE ČEKA VLADU NA JESEN?

Mrsić: Mirovine i Zakon o radu bit će najvruće teme

20.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Drugog ljeta na vlasti premijer Zoran Milanović i ministri proveli su dva tjedna na godišnjem odmoru. Za jesen su već najavili aktivnosti od kojih se neke nazivaju i reformama. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za tportal je rekao kako očekuje da će se najviše rasprava voditi oko mirovinske reforme i izrade novog Zakona o radu

Ako gledamo po broju najavljenih novih zakona, čini se da će ministar rada Mirando Mrsić biti najzaposlenija osoba u Vladi ove jeseni. Najavio je Zakon o mirovinskom osiguranju i demantirao interpretacije koje govore da će radnici ići u mirovinu sa 67 godina: 'Morat ćemo pomaknuti dobnu granicu jer se živi duže, a kasnije se ulazi u radni odnos, ali hoće li to biti baš 67 godina? O tome ćemo još raspravljati… Naime, za desetak godina nedostajat će nam 200-tinjak tisuća radnika za otvorena radna mjesta jer smo stara nacija.'

Mrsić kaže da će predlagati da se u mirovinu ide s 41 godinom radnog staža, bez obzira na dob. Dakle, ako je netko počeo raditi s 18 godina, u punu starosnu mirovinu mogao bi ući s 59 godina. 

Priprema i novi Zakon o radu koji bi, kaže Mrsić, nakon javne rasprave i usuglašavanja sa sindikatima trebao stići na Vladin stol krajem listopada. Jedna od novosti toga zakona trebala bi omogućiti radnicima da uđu u štrajk nakon jednog dana kašnjenja plaća, a njegova primjena se očekuje početkom 2014. godine.

Najavio je i Zakon o očuvanju radnih mjesta, Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima te Zakon o otpremninama: 'Takav zakon već ima Austrija, a kod nas radnik dobiva otpremninu tek kada dobije otkaz ili kada tvrtka propadne. Želimo da svi imaju pravo na otpremnine', rekao je Mrsić i dodao da tu očekuje otpor poslodavaca. Naime, ideja je da se osnuje fond pri nekoj od državnih institucija u koji bi poslodavci uplaćivali svaki mjesec novac na ime svakog pojedinog zaposlenika. Kada zaposlenik dobije otkaz – može podići svoj novac ili ga ostaviti u fondu. Kasnije novi poslodavac nastavlja radniku puniti taj fond i s godinama se može skupiti dobra ušteđevina.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić
najavio je reformu zdravstva. Kako bi se uštedio državni novac, ukidat će se i spajati odjeli u bolnicama. Na koji način? To će ovisiti o francuskim stručnjacima koji su prošlog mjeseca obilazili hrvatske bolnice.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić trebala bi na jesen donijeti novi Obiteljski zakon, a najavila je i socijalnu reformu kako bi se naknada socijalne pomoći pravednije (prema imovinskom cenzusu) raspoređivala onima kojima je to potrebno. Prema podacima iz Ministarstva, danas za socijalu izdvajamo 12 milijardi kuna godišnje, a pronađeno je čak 4.200 korisnika koji su neosnovano primali naknade. 

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je Zakon o životnom partnerstvu koji će omogućiti istospolnim parovima da svoju vezu ozakone pred matičarom kao 'životno partnerstvo'. Zakon tu neće ograničavati parove da održe ceremoniju poput pravog vjenčanja, a u Ministarstvu razmatraju i kakva bi prava istospolni partner mogao imati u odnosu na biološko dijete drugog partnera. 

Radi se i na novom Zakonu o udrugama. 'Ovaj je zakon na snazi 10-11 godina, a uočili smo jako puno otežavajućih stvari zbog kojih smatramo da je potrebna modernizacija zakona', rekao je Bauk i dodao da će jedan od najvećih zadataka biti uređenje sportskih udruga koje čine dvije trećine svih registriranih udruga u Hrvatskoj.

Ministar financija Slavko Linić rekao je početkom ljeta da razmišljaju o rebalansu proračuna. Objasnio je da je deficit zbog sanacije zdravstva već dosegnuo godišnji limit pa se sredstva moraju preraspodijeliti. Trebat će na jesen izraditi i novi proračun za 2014. godinu, a Linić je jasno rekao i kako više nema namjeru poštovati fiskalno pravilo prema kojem se rashodi u BDP-u (potrošnja) svake godine moraju smanjiti za jedan postotni bod, tako da se na jesen očekuje i izmjena tog pravila.

Potpredsjednik Vlade za investicije i ministar EU fondova Branko Grčić krajem listopada bi mogao na 'roadshow' po svjetskim metropolama noseći sa sobom katalog investicija za potencijalne ulagače. Jesenska novost trebao bi biti i prijenos uživo unaprijed dogovorenih recitala sa sjednice Vlade preko Youtube kanala, a što bi građanima trebalo biti milo jer navodno tako transparentnu praksu nema niti jedna druga europska zemlja...

Ipak, za očekivati je da će najveću pozornost odnijeti najavljena izmjena Ustava kojom premijer Milanović želi ukinuti zastaru za politička ubojstva. Na Ustavnom sudu nalazi se još nekoliko gorućih pitanja vrlo važnih za rad Vlade poput pitanja ustavnosti Linićevog zakona o predstečajnim nagodbama te zakona kojim je PDV smanjen na pet posto samo za novine koje imaju više od 25 tisuća riječi po izdanju. Na red će doći i referendumsko pitanje o ustavnoj izmjeni definicije braka koje je pokrenula udruga 'U ime obitelji', a možda i rasplet afere 'lex Perković'...