NEDJELJOM U 2

Mrsić: SDP ne nudi rješenja, s Bernardićem na čelu nema budućnost

11.03.2018 u 15:19

Bionic
Reading

Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a, jedan od najžešćih kritičara aktualnog predsjednika stranke Davora Bernardića, gostujući u 'Nedjeljom u 2' na HRT-u kazao je kako dodvoravanje desnici bivšeg stranačkog šefa Zorana Milanovića nije donijelo ništa stranci, ali da ni pod sadašnjim vodstvom Davorom Bernardićem SDP nema budućnost

'Zašto se Milanović u jednom trenutku išao dodvoravati desnici u šator to zna samo on jer ih mi ne možemo nikako dobiti na svoju stranu i zbog toga smo izgubili dio svojih birača', kazao je u uvodu emisije Mrsić.

Dodao je da se SDP na jučerašnjoj konvenciji nije pogledao u ogledalo i nije se osvrnuo na posljednjih godinu dana da se vidi što se i kako radilo kako bi se nešto naučilo na greškama.

'Nismo spoznali zašto nam rejting pada. Moja je želja da SDP bude drugačiji nego je sada. SDP treba novog predsjednika koji može zajedno sa svima promijeniti smjer stranke i dobiti povjerenje stranke', kazao je Mrsić.

Upitan zašto Davor Bernardić nije dobar izbor za šefa stranke kazao je da se šef na toj poziciji nema sto dana vremena za učenje i da mora odmah profunkcionirati.

'On nije profunkcionirao, nije pokazao liderske sklonosti, imao je puno promašaja. SDP će s njima ostati na rejtingu od 18 do 20 posto', kazao je Mrsić dodavši da on osobno želi promjene prije svega u načinu razmišljanja. Smatra da SDP mora više raditi na terenu i da nije sve na internetu i društvenim mrežama.

Naveo je da SDP dana daje stavove, ali da danas ne nudi rješenja.

'Sumnjam da će ovo rukovodstvo to uspjeti napraviti. SDP mora redizajnirati sebe', kazao je Mrsić.

Smatra da ugovori na određeno predstavljaju posebena problem radnicima i da se zalaže za to da poslodavcima koji tako zapošljavaju ljude treba otežati i omogućiti da ljudi dobiju ugovore na neodređeno, ali da tu ideju Bernardić nije prihvatio.

Smatra da koalicija, ako ikad do nje dođe, između SDP- ai Mosta nema budućnosti jer je Most već dva puta bio s HDZ-om.

'Sa Živim zidom nećemo jer oni neće s nikim. Računam na Glas, Pametno, IDS , HSU, ali nama mora biti primarno da se dignemo s 20 na 30 posto', smatra Mrsić.

  • +4
Konferencija za novinare saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitan za mišljenje hoće li Istanbulska konvencija biti ratificirana odgovorio je pozitivno jer je drži da je Plenković dobio packe iz Bruxellesa.

Izarzio je čuđenje zašto se predlaže da se u mirovinmu ide sa 67 godina od 2033., a ne kako je planirano 2038. godine.

'Mi smo se pritiscima oduprli, ne znam zašto se sada ne odupiru. Ne vidim razloga zašto bi trebalo biti 2033. godine', mišljenja je Mrsić.

Istaknuo je da do 2033. neće biti dovoljno radnika koji će uplaćivati u mirovinski sustav i da se zaposlenost mora podignuti na  1,8 – 2 milijuna radnika.

'Oko toga treba napraviti nacionalni konsenzus', zaključio je Mrsić.