opekline 4. stupnja

Iz bolnice izvijestili: Preminuo čovjek koji se samozapalio na Markovu trgu

Bionic
Reading

Oko 9:30 sati ispred zgrade Vlade RH na Markovom trgu nepoznati muškarac se polio benzinom i zapalio. Liječnici se trenutno bore za njegov život, ali stanje je vrlo teško

Najvažnije informacije

  • Muškarac se jutros na Trgu sv. Marka u Zagrebu polio tekućinom i zapalio
  • Prevezen je u centar za liječenje opeklina u Traumatološku bolnicu, ima opekline 4. stupnja po cijelom tijelu, ali i endoopekline te je životno ugrožen
  • Policija je zatvorila pristup Markovu trgu za sve osim stanare
  • Županijsko državno odvjetništvo i policija utvrđuju sve činjenice i okolnosti koje su dovele do nemilog događaja

Tijek događaja:

21.57 'Muška osoba koja se danas, 11.6.2024., samozapalila na Markovom trgu u Zagrebu te je bila zbrinuta na Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u jedinici intenzivnog liječenja je usprkos poduzetim naporima liječnika preminula od zadobivenih ozljeda iza 21 sat', izvijestili su iz Klinike za traumatologiju večeras.

18.55 Kasno poslijepodne, iz Klinike za traumatologiju poslali su izvještaj o stanju pacijenta koji se jutros samozapalio na Markovu trgu:

'Muška osoba koja se danas, 11.6.2024., samozapalila na Markovom trgu u Zagrebu te je zbrinuta na Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u jedinici intenzivnog liječenja, je i dalje u životnoj opasnosti s obzirom na opseg i težinu zadobivenih ozljeda; opekline četvrtog stupnja te zahvaćenost cijele površine tijela', piše u priopćenju koje potpisuju ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, prof. dr. sc. Davor Vagić i predstojnik Klinike za traumatologiju, prof. dr. sc. Dinko Vidović.

  • +20
Klinika za traumatologiju konferencija za medijje Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

16.18 Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u suradnji s policijom, utvrđuje sve činjenice i okolnosti koje su dovele do nemilog događaja na Trgu sv. Marka, izvijestili su iz zagrebačkog ŽDO-a.

'Prema dosad utvrđenom, tijekom prijepodneva 11. lipnja 2024., muškarac (1967.) se polio lakozapaljivom tekućinom i zapalio pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te je prevezen u bolnicu', izvijestili su u priopćenju iz ŽDO-a.

15.39 Andrej Plenković, hrvatski premijer, nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima komentirao je nemilu scenu od jutra. “Čovjek je dobio je potrebnu skrb, izražavamo žaljenje i očekujemo da nadležne službe dalje izvješćuju javnost', kazao je Plenković. Cijeli članak

  • +18
Andrej Plenković na konferenciji za medije Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

14.55 Što se mora dogoditi da se čovjek odluči na tako tragičan čin? Psihijatar dr. Goran Arbanas kazao je za RTL da postoje dvije okolnosti u kojima se to može dogoditi.

"Moguće je da osoba ima neku tešku duševnu bolest i da se onda u tom stanju, zbog simptoma duševne bolesti, odluči za takav jedan čin bilo da mu neki glas to govori ili da iz nekog sumanutog, bolesnog razloga to napravi. No ponekad to rade ljudi koji su psihički zdravi, ali koji to rade kao čin političkog ili javnog djelovanja gdje zapravo žele ukazati na nešto što oni najčešće smatraju nepravdom ili nekom velikom političkom akcijom", kazao je Arbanas.

Dodao je da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer ne zna čovjeka, ali činjenica da je to napravljeno negdje u blizini Vlade odnosno političkih institucija može ukazivati na to da je i motiv bio nekim velikim nezadovoljstvom uzrokovan.

"To je jedan bizaran način samoozljeđivanja, samozapaljenje je akt koji je bolan, ali koji privlači veliku pozornost."

14.07 Muškarac koji se zapalio na Markovu trgu i dalje je u vrlo kritičnom stanju, a dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović kazao je da već godinu dana bio u mirovini.

'Nikada na njemu nismo primijetili da ima takve nagone. Što se događalo u zadnjih godinu dana ne možemo znati ni komentirati. Jako smo iznenađeni kao kolega bio je jako dobar, jako kolegijalan. Imao je izvjesnih problema u životu na koje je možda mogao bolje utjecati. Tužni smo i iznenađeni s tim što se dogodilo jer nam je svima kao kolega bio jako drag. Nikada nismo primijetili da bi on nešto tako mogao napraviti', rekao je Petrović za 24sata.

13.54 Saborska liječnica Gordana Štajminger kazala je novinarima kako je čovjek koji se zapalio propali kockar, kojega je žena lani prijavila, psihički rastrojen.

"Radi se o čovjeku koji je kockar, koji je propao u kocki, kojeg je žena prošle godine prijavila. Znači, psihički vidno rastrojen", naglasila je doktorica. "Mislim da nema političku pozadinu, ali nikad se ne zna, policija će sve ispitati", navela je liječnica. Cijeli članak

Gordana Štajminger Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

13:20 Liječnica Gordana Štajminger za Večernji je ispričala kako je izgledala intervencija. "U jutarnjim satima iz ureda premijera sam dobila hitan poziv da čovjek na Markovom trgu gori. Čovjek se polio po ustima i cijelom tijelu i onda zapalio. Istrčala je mlađa kolegica i sestra koje su odmah intervenirale. Radilo se o opeklinama teškog stupnja, pružena mu je hitna medicinska pomoć. Dale su mu opijate intramuskularno i pružen mu je kisik od 25 litara."

12:50 Policija je objavila službeno priopćenje događaja na Markovom trgu.

"Policijska uprava zagrebačka zaprimila je u 9,37 sati dojavu da se izvan ograde na južnoj strani Trga svetog Marka, osoba zapalila. Policijski službenik koji obavlja poslove osiguranja uočio je mušku osobu kako se polijeva tekućinom te je krenuo prema muškarcu koji se u tom trenutku samozapalio. Policijski službenik je odmah aparatom za gašenje požara krenuo gasiti i ubrzo ugasio plamen, a po dolasku Hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je hitno prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu.

Prema informacijama liječnika, muškarac je teško ozlijeđen i životno ugrožen. Očevid je u tijeku a njime rukovodi zamjenik Županijskog državnog odvjetnika", objavila je policija.

Gordana Štajminger Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

12:33 Očevidac je za Jutarnji ispričao što je vidio jutros na Markovom trgu. "Stajao sam na ulazu u Sabor i čekao, došao je muškarac ispred ograde, oko 60 godina, visok 180, u trenirci, s kapom na glavi i vrećicom u ruci. Mislio sam da se čovjek polijeva vodom jer mu je vruće", rekao je svjedok incidenta.

12:16 Ivan Penava za 24sata je izjavio kako sastanak parlamentarne većine koji je dogovoren u 13 sati zasad nije otkazan. Večernji navodi kako će se sastanak održati, nakon čega će uslijediti izjave za medije.

12:13 Marko Milić izvijestio je da je Vlada potresena.

"Svi smo naravno potreseni viješću da se čovjek zapalio na Trgu sv. Marka. Policija i sve nadležne službe reagirale su žurno kako bi se unesrećenoj osobi što brže pružila pomoć i ugasila vatra. Čim je obaviješten o ovom nemilom događaju, predsjednik Vlade i ministri financija i gospodarstva, koji su tada bili na sastanku u Vladi, odmah su izišli ispred zgrade Banskih dvora, na mjesto nesreće, kako bi vidjeli što se dogodilo, dok je liječnica s obližnje ordinacije već pružala prvu pomoć unesrećenome. U tijeku je kriminalističko istraživanje nakon čega ćemo imati jasniji pregled svih okolnosti ovog tragičnog čina."

12:00 Liječnici koji se bore da čovjeku spase život održali su konferenciju za medije. Kažu kako je njegovo stanje izuzetno teško, ali da će pokušati sve što je moguće da ga spase. Ima opekline 4. stupnja, ali i endoopekline. >>> Opširnije<<<

11:40 Za danas u 13 sati planiran je sastanak parlamentarne većine u Vladi. Međutim, ne zna se hoće li se i održati.

11:23 "Dobili smo dojavu iz Vlade da se zapalio čovjek, dotrčali smo do njega, već je bio ugašen, ali sa opeklinama po cijelom tijelu jer se kompletno zalio benzinom. Disao je, bio kontaktibilan i samo je vikao: "Vrećica,vrećica". Valjda je mislio na vrećicu koja je bila blizu njega. Dali smo mu injekciju opijata, kisik i Hitna ga je odvezla u Draškovićevu, rekla je za 24sata saborska liječnica dr.Gordana Štajminger.

11:11 Izjavu za medije o zdravstvenom stanju muškarca koji se samozapalio na Markovom trgu dat će predstavnici Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u 12 sati ispred te klinike u Draškovićevoj ulici.

11:06 Ispred zgrade Vlade je bio i zastupnik stranke Možemo Damir Bakić koji je za RTL kazao da je uočio muškarca koji se polijeva i potrčao do zaštitara u Skupštini, no navodi, bili su brži policajci iz Banskih dvora koji su dotrčali sa vatrogasnim aparatima.

" U šoku sam, ne mogu doći sebi", kazao je Bakić.

10:52 "Muškarac je u teškom stanju i životno je ugrožen. Prevezen je u centar za liječenje opeklina u Traumatološku bolnicu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš kojeg je premijer Andrej Plenković prvog nazvao. Zatim su zajedno koordinirali akciju zbrinjavanja muškarca, javlja Dnevnik.hr.

10:40 N1 neslužbeno doznaje kako su policajci koji rade na osiguranju na Markovom trgu uočili da muškarac nosi benzin, no dok su reagirali, bilo je već prekasno. Odmah su mu priskočili upomoć i počeli gasiti vatru, a onda su gašenje preuzeli vatrogasci.

10:33 Zdravstveno stanje muškarca koji se samozapalio jutros na Markovom trgu, a koji je prevezen u Kliniku za traumatologiju, jako je teško te mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja, doznaje se od ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagića.

"Ozlijeđeni je u jako teškom stanu i trenutno se provode svi oblici intenzivnog liječenja", izjavio je Vagić za Hinu.

Više informacija liječnici će reći na konferenciji za medije u 12 sati.

10:15 Svjedok očevidac je za Jutarnji kazao da je uočio muškarca kako se u neposrednoj blizini zgrade Vlade i u vidno rastrojenom stanju polijeva nekom tekućinom. O tom potezu je vrlo brzo bilo obaviješteno osiguranje, a kad su pogled ponovno usmjerili prema čovjeku kako bi krenuli prema njemu i legitimirali ga, on je već bio zahvaćen vatrom.

10:10 Iz PU zagrebačke su potvrdili da su dobili dojavu o događaju u 9.37 sati.

"Prema prvim informacijama osoba se zapalila i Hitna je poslana na mjesto događaja. Trenutno se utvrđuju sve okolnosti događaja", rekli su kratko iz policije koja je zatvorila prilaz Markovom trgu.

10:00 Na mjestu događaja brzo se pojavio premijer Andrej Plenković s kolegama.

Muškarac se zapalio na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ne ustručavajte se tražiti pomoć

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite na telefon 01-2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata. U Centar za krizna stanja pri KBC Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

  • Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.
Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111.
A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

  • Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana. Nazovite na broj: 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr