Malmö za avanturiste

Muzej odvratne hrane, predivan most Öresund i fascinantni Turning Torso

08.05.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Malmö je trenutno glavni grad Europe, a svi su u iščekivanju drugog polufinala i velikog finala Eurosonga u kojem će hrvatski predstavnik Baby Lasagna, svi se nadaju, rasturiti, a mnogi ga već sad vide kao pobjednika. Marka Purišića u švedskom gradu bodre mnogi Hrvati, a ako ste se i vi našli ondje, donosimo vam najneobičnije atrakcije koje možete doživjeti u njemu

Malmö je grad pun slikovitih krajolika, živahne kulture i povijesnih znamenitosti. Međutim, osim tipičnih turističkih atrakcija, nudi niz jedinstvenih iskustava koja čekaju da ih otkrijete. Puno je neobičnih, ali zabavnih stvari koje možete vidjeti u gradu domaćinu Eurosonga 2024. U ovom ćemo članku zaroniti u neke od manje poznatih aktivnosti u njemu, a one će vaš posjet učiniti nezaboravnim.

Kozmopolitski grad kontrasta, Malmö je prepun iznenađenja. Ima i impozantan dvorac i futuristički zakrivljeni neboder, popločane ulice i mirnu plažu, a opet urbani ugođaj. S vrhunskim galerijama, fantastičnim šopingom i kulinarskom scenom u procvatu, u njemu je mnogo toga što vrijedi vidjeti i što se može raditi tijekom odmora, s mnoštvom skrivenih kutaka koje možete istraživati daleko od gužve.

Pogledajte neke od najbolje čuvanih tajni u trećem po veličini gradu u Švedskoj.

Kajakom kroz kanale Malmöa

Za pustolovni štih unajmite kajak ili kanu i veslajte kroz gradske kanale, uživajući u nešto drugačijoj perspektivi Malmöa i njegovih povijesnih građevina. Ovo nije samo zabavna aktivnost na otvorenom, već nudi i mješavinu urbanog krajolika i prirodne ljepote.

'Food safari' u Möllevångstorgetu

Otkrijte izvrsne okuse posjetom Möllevångstorgetu. Ovaj je trg poznat po raznolikim i pristupačnim trgovinama specijaliziranom hranom, od onih tradicionalnih koje nude sir do trgovina mješovitom robom s isključivo istočnoazijskom proizvodima. Doista, nema hrane koju ondje ne biste mogli pronaći.

Biciklom istražite uličnu umjetnost

Alternativna umjetnička scena Malmöa uistinu je živahna. Možete posjetiti lokalne umjetničke studije, pohađati radionice i baviti se kreativnom stranom grada pješice ili pak istražiti njegovu vibrantnu uličnu scenu na biciklu. Malmö obiluje uličnom umjetnošću, s nekoliko zapanjujućih djela koja pokrivaju gradske zgrade.

Kušanje piva u pivovari Malmö

Malmö Brewery nije samo pivovara poznata po uzbudljivoj ponudi piva, već možete kušati i ona iz cijele Skåne. Prikladno smještena u blizini parka Folkets, nakon posjeta možete se lako prošetati ili se ukrcati u gradske autobuse.

Muzej odvratne hrane

Ako ste osjetljiviji, možda biste trebali preskočiti ovu 'atrakciju'. No valja reći da je ovo jedinstveno mjesto itekako popularno i posjećeno. U bizarnom muzeju izloženo je 80 najodvratnijih namirnica na svijetu te je u njemu lako istraživati kulturne različitosti i temeljnu ljudsku emociju gađenja.

Muzej odvratne hrane nastoji izazivati nepca i široko uvriježena stajališta o tome što jest, a što nije jestivo, nagađajući bi li nam promjena percepcije o tome mogla pomoći da se u budućnosti održivije hranimo. Delicije u ponudi uključuju sir pun crva sa Sardinije, odležanog morskog psa s Islanda i ljutu skutu od graha iz Kine. Ako imate hrabrosti (i želuca), možete i pomirisati ili čak kušati svoj izbor – ako se usudite.

Kupanje u Kallbadhusetu

Kallbadhuset, ili Kuća hladne kupke, kultna je drvena građevina smještena na plaži Ribersborg. Datira iz kasnog 19. stoljeća i klasičan je primjer tradicionalne skandinavske kulture kupanja. Objekt nudi saune i spa s panoramskim pogledom na tjesnac Öresund i izravnim pristupom moru za osvježavajuće kupanje, bez obzira na godišnje doba.

Popularan je zbog zdravstvenih dobrobiti povezanih s hladnim kupanjem, osobito zimi, poput poboljšane cirkulacije i smanjenja stresa. Kallbadhuset nije samo kupalište, već kulturna institucija koja odražava švedsku ljubav prema prirodi, dobrobiti i jednostavnosti.

Tvornica čokolade Malmö

Tvornica čokolade Malmö nudi izvrsnu mješavinu klasičnih čokoladnih kreacija i modernih okusa. Nalazi se samo nekoliko minuta hoda od parka Folkets i lako je dostupna gradskim autobusima. Prepustite se čokoladama s notama sladića i ljubičice ili kruške i kardamoma. Posjetitelji mogu razgledati tvornicu, upoznati se s procesom izrade čokolade i uživati u degustaciji raznih proizvoda.

Zaigrajte nogomet na igralištu Zlatana Ibrahimovića

Zlatan Court je mjesto na kojem je svjetski poznati nogometaš brusio svoje vještine. Možete vidjeti i autogram Ibrahimovića, kao i otiske njegovih stopala. Radi se o jedinstvenom i inspirativnom okruženju, a samo igralište napravljeno je od reciklirane atletske obuće.

Nalazi se u okrugu Rosengård, jedva 100 metara od istoimene željezničke stanice. Ili, ako više volite putovati autobusom, lokalna stanica je udaljena oko 200 metara.

Skulptura nenasilja

Pogledajte međunarodno priznato umjetničko djelo 'Skulptura nenasilja', također poznato kao 'Knotted gun'. Prvu iteraciju skulpture izradio je Carl Fredrik Reuterswärd nakon ubojstva legende Beatlesa Johna Lennona. Nekoliko verzija tog kipa od tada je postavljeno diljem Švedske i svijeta. Jedna od najposjećenijih nalazi se ispred sjedišta UN-a u New Yorku, ali skulptura u Malmöu je najstarija.

'Skulptura nenasilja' nalazi se u četvrti Västra Hamnen, preko puta kanala kod glavnog kolodvora Malmö. Do nje je lako doći autobusom ili vlakom, a udaljena je samo 150 do 300 metara od stanice.

Most Öresund

Ne propustite uživati u veličanstvenom pogledu na impresivan most i prekrasan zvuk, vrata Švedske u Europu. Obavezno ponesite fotoaparat jer se prizor isplati snimiti. Osim fantastičnog pogleda, pronaći ćete mnogo sjajnih pješačkih staza i mjesta za piknik.

Vidikovac se nalazi u Limhamnu, nešto manje od pet milja od središta Malmöa, a do njega se najlakše dolazi automobilom ili biciklom. Ako biste radije stigli javnim prijevozom, idite autobusom do Sibbarpa i zatim pješačite oko milje kroz zeleno rekreacijsko područje.

Turning Torso

Turning Torso najveći je neboder u Švedskoj te druga najviša stambena zgrada u Europi. Izgrađen u Malmöu, doseže visinu od 623 stope, što ga čini najvišom zgradom u nordijskim zemljama. Međutim ono što ovaj neboder izdvaja nije njegova visina, već zaokret od 90 stupnjeva, zbog čega izgleda poput optičke varke.

Budući da je Turning Torso stambena zgrada, otvorena je za javnost samo nakratko u ljetnim mjesecima, kada se posjetitelji mogu popeti na toranj i uživati u nevjerojatnom pogledu na Malmö.

Hotel Grand Circus Malmö

U ovom boemskom smještaju gosti koji sanjaju o cirkusu mogu prenoćiti u tematskim vagonima. Suprotno onome što bi neki mogli pomisliti, vagoni nikad nisu bili dio pravog cirkusa. Izvorno, to su stare traktorske prikolice koje je obnovio i dizajnirao Valle Westesson, osnivač hotela.

Westesson je oduvijek bio fasciniran cirkusom i svime vezanom uz njega kad bi došao u grad. Ideja da napusti svakodnevnicu i pridruži se cirkusu dovela ga je do izgradnje prvog, a potom i drugog vagona. Kad je otkrio slobodno zemljište, odlučio je premjestiti ih, proširiti se i početi primati goste koji rado noće u ovom unikatnom smještaju.

Malmö Möllestenen (Mlinski kamen Malmö)

Mlinski kamen obilježava jezivu priču koja je možda bila izvor imena grada. Iako se može činiti bezazlenim, uvijek postoji neka priča iza toga. Naprimjer, Köpenhamn (Kopenhagen) znači 'luka za kupnju', Amsterdam je dobio ime po brani na Amstelu, a Antwerpen prema hand werpen, što znači 'ruka za bacanje'. Kako je nazvan Malmö?

Postoji nekoliko priča, međutim najviše je prihvaćena ona da mu ime dolazi od malmögahe, kombinacije riječi malm, što znači 'šljunak ili pijesak', i množine od hog, što znači 'humak ili brdo'.

Međutim postoji mračnija priča o podrijetlu imena. Okreće se oko mlina za koji se kaže da je stajao na onome što je sada stortorget (veliki trg). Prema legendi, na tom je mjestu poginula djevojka čije je tijelo samljeveno u mlinskom kamenu. Smatralo se da je grad dobio ime po tom događaju jer se mal mö prevodi kao 'djevica na zemlji'.

Govoreće kante za smeće

Ove kante šalju nekoliko poruka kako bi spriječile ljude da bacaju smeće izvan njih, a gradsko vijeće na nekonvencionalan je način potaknulo stanovnike na to. Tako su u središtu Malmöa javne kante za smeće na solarni pogon opremljene zvučnicima iz kojih se čuju snimljene poruke.

Kada se otvore poklopci za odlaganje otpada, kante ljubazno zahvaljuju frazama kao što su: 'To je bilo ludo dobro' i 'Mmm... sljedeći put malo više ulijevo', da spomenemo samo neke. Osim toga, imaju muški i ženski glas.

Kante za smeće koje govore nalaze se na Davidshallsbronu, pješačkom mostu u srcu Malmöa.