mwari

Južnoafrička tvrtka tvrdi da ima globalni hit za borbu protiv dronova - evo detalja

26.09.2022 u 18:59

Bionic
Reading

Multinacionalna kompanija Paramount Group priopćila je da je nekoliko ratnih zrakoplovstava diljem svijeta kupilo ovih dana devet aviona s mogućnošću kratkog uzlijetanja i slijetanja tipa Mwari, proizvedenih u Pretoriji. Vlasnik kompanije Ivor Ichikowitz ističe da je riječ o prekretnici za ratna zrakoplovstva jer predstavlja budućnost u asimetričnom ratovanju, što uključuje borbu protiv dronova. Evo što sve znamo o lakom višenamjenskom Mwariju, čija cijena po primjerku predstavlja jeftinu alternativu skupim vojnim avionima koji zahtijevaju dugotrajno i kompleksno održavanje

Paramount Group objavio je tijekom nedavno održanog sajma vojne tehnike Africa Aerospace Defense Expo u južnoafričkom Gautengu da je nekoliko zračnih snaga kupilo ukupno devet aviona Mwari, za koje tvrde da predstavljaju napredak u zrakoplovnoj industriji. Glasnogovornik tvrtke Sam Amsterdam nije precizirao koje su države nabavile Mwarije, no dobro obaviješteni portal Defense News doznaje da je riječ o barem jednom ratnom zrakoplovstvu s područja Afrike.

Mwari, prema navodima proizvođača, predstavlja odgovor na ključne globalne sigurnosne zahtjeve zračnih snaga bilo koje veličine za napredne misije prikupljanja obavještajnih podataka, nadzor, pronalaženje ciljeva i izviđanje. Paramount precizira da je Mwari sposoban i za jurišne zadaće u operacijama protiv pobunjenika, kao i opsežne pomorske patrole. Iz kompanije dodaju da avion integrira koncepte dizajna preuzetih iz helikoptera, platformi za nadzor i izviđačkih letjelica s mogućnošću nošenja više lako izmjenjivih sustava poput nadzornih radara i sustava elektrooptičkih senzora. Govoreći pak o sposobnosti jurišnih zadaća, tvrtka ne ukazuje na to o kojim bi oružanim sustavima moglo biti riječi.

Vlasnik Paramount Group Ivor Ichikowitz smatra da Mwari predstavlja prekretnicu u djelovanju zračnih snaga jer je taj dvosjed dizajniran za asimetrično ratovanje, ono koje se danas traži od modernih ratnih zrakoplovstava. Ichikowitz je uvjeren da će avion njegove tvrtke imati ključnu ulogu na umreženom bojnom polju jer osigurava snagama na kopnu i u zraku niz kompetitivnih prednosti povećavajući učinkovitost kombiniranih trupa.

Sklapanje kod kuće

Jedna od ključnih prednosti Mwarija mogla bi biti početna cijena od 10 milijuna dolara po primjerku, što uključuje bazičnu dodatnu opremu u obliku visokotehnološke optičke kapsule za elektroničko prikupljanje obavještajnih podataka i noćni vid. Inače, Paramount je od 2010. godine uložio više od 250 milijuna dolara u razvoj Mwarija.

  • +2
Mwari Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Paramount Group

Glavni uređaj u Mwariju je promatrački sustav Argos II njemačke tvrtke Hensoldt. Taj izmjenjivi misijski sustav (IMSB), koji se nalazi u 'trbuhu' aviona, može se izmijeniti u roku od dva sata i na taj način prilagoditi različitim zadaćama, ovisno o integraciji senzora, što jamči beskrajne mogućnosti izviđanja te korisnog tereta. Brzu i jeftinu integraciju avionike i ubojitog tereta omogućuje i otvorena arhitektura zrakoplova, kao i korištenje inovativnih fleksibilnih sustava. Govoreći o sustavu Argos II, treba reći da njegov softver pruža mogućnost otkrivanja i identifikacije ciljeva koji se kasnije analiziraju u zapovjednim postrojbama putem zajedničkog korištenja poveznica u stvarnom vremenu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Paramount Group

Uz to, Mwari je opremljen tehnologijama za borbu protiv bespilotnih letjelica za srednje visine i dužu izdržljivost (MALE), za što su inače potrebne skupe kopnene protuzračne rakete. Paramount Group tvrdi da Mwari može djelovati na te dronove na visinama od 6000 do 9000 metara, na kojima ih mogu doseći samo kopneni visokosofisticirani obrambeni sustavi (GBADS), a koji bi inače zahtijevali intervenciju borbenih zrakoplova.

Mwari ima plafon leta od 9400 metara i nudi maksimalnu brzinu krstarenja od 460 kilometara na sat dok mu je domet oko tisuću kilometara, odnosno može ostati u zraku do 6,5 sati. Zrakoplov također nudi mogućnost kratkog polijetanja i slijetanja (STOL), s uvlačivim stajnim trapom optimiziranim za polu i nepripremljene piste.

Važno je naglasiti da se Mwari, ovisno o zahtjevima kupca, može izvoziti u obliku kompleta za konačnu montažu te lako integrirati u opskrbne lance diljem svijeta, omogućujući skalabilnu masovnu proizvodnju, a prvi put javnosti je prikazan u ožujku ove godine na Svjetskom obrambenom sajmu u saudijskom Rijadu. Potencijalni uspjeh Mwarija, uvjereni su u Paramount Groupu, mogao bi najaviti svojevrsnu renesansu južnoafričke obrambene industrije, posustale tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća.