madeira

Na portugalskom otoku već pet dana traje borba sa šumskim požarima

19.08.2024 u 21:11

Bionic
Reading

Vatrogasci su se uz pomoć kanadera i 40 vozila borili u ponedjeljak da obuzdaju šumski požar na južnoj obali portugalskog otoka Madeire koji je poharao više od 3000 hektara šume tijekom pet proteklih dana

Požar, koji je započeo u ruralnom području Ribeira Brava, proširio se u susjednu općinu Camara de Lobos prema istoku otoka te je gorio blizu popularne plaže Ponta do Sol, prema zapadu.

Visoke temperature i snažni vjetrovi nastavljaju ometati napore gašenja, rekli su vatrogasci, iako nisu zabilježene ozljede ili smrtni slučajevi te požar ne prijeti domovima.

U nedjelju, 160 osoba evakuirano je iz mjera opreza zbog rizika od udisanja dima.

Kako bi pomogli lokalnim timovima, portugalske vlasti poslale su vatrogasce s kontinenta i s azorskog arhipelaga tijekom vikenda.

Prema EU službi za klimatske promjene Copernicus, požar je već uništio više od 3000 hektara, a trag dima proteže se na 130 kilometara.

Cijela južna obalna linija Madeire, autonomne regije Portugala koja broji oko 250 tisuća stanovnika i popularna je turistička destinacija, stavljena je zbog visokih temperatura pod narančasto upozorenje, drugo najviše.

Veći dio južne Europe, no i dijelovi Azije i Sjeverne Amerike, meta su učestalih šumskih požara jer ljeta proteklih godina postaju sve toplija i suša, što znanstvenici pripisuju klimatskim promjenama.