SUSRET S PAHOROM U DUBROVNIKU

Grabar Kitarović o mogućim incidentima nakon arbitraže

30.06.2017 u 17:05

Bionic
Reading

Hrvatska čvrsto podržava europske i euroatlantske integracije zemalja JIE jer proširenje će Europsku uniju učiniti jačom, a ne samo većom i podignuti cjelokupnu koheziju Europe, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući u petak summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Dubrovniku je komentirala odluku Arbitražnog suda po kojoj je Slovenija dobila većinu Piranskog zaljeva, javlja N1.

'Moj stav ostaje nepromijenjen, proces arbitraže je bio nepovratno kompromitiran, u njega smo ušli u dobroj mjeri, ali nedopustivo je ponašanje slovenskog predstavnika ali i ponašanje predsjednika Arbitražnog suda. To je ući u negativne anale arbitražnih postupaka. Mi ove rezultate ne prihvaćamo, nadam se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije', kazala je Grabar Kitarović.

Potvrdila je da o arbitražnoj presudi još nije razgovarala sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, koji je također došao na summit u Dubrovniku.

'Nisam još razgovarala s Pahorom, ali svakako ćemo razgovarati na margini', kazala je. Komentirala je i stav Njemačke koja je poručila da Hrvatska mora poštivati arbitražnu presudu.

'Upozorila bih sve da pozornije pročitaju njemački akt odnosno izjavu, govori se da se odluka mora poštovati, ali i da se treba zadržati integritet međunarodnog prava', kazala je predsjednica i podsjetila da je njemački predsjednik Steinmeier na nedavnom sastanku lidera uključenih u proces Brdo-Brjuni na Brdo kod Kranja poručio da je riječ o bilateralnom pitanju dviju zemalja.

  • +16
Summit SEECP u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper / CROPIX

Na pitanje hoće li ova odluka Arbitražnog suda imati reperkusije na ostale granične sporove, odgovorila je: Kada bi prihvatili ove rezultate, onda bi svakako imalo reperkusije, ali ja vjerujem da ovako neće. Nadam se da ovim nećemo narušiti odnose dviju država, ali ne zavaravam se da nekoliko sljedećih mjeseci neće biti teško. Nadam se da neće biti incidenata', kazala je predsjednica i istaknula kako su razumne reakcije građana u Hrvatskoj i Sloveniji.

'Nadam se da neće biti unilateralnih poteza jer bi oni mogli izazvati incidente', istaknula je.

Grabar Kitarović potvrdila je da je u Dubrovniku razgovarala sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Navela je da joj je tijekom razgovora Vučić potvrdio da će  biti obnovljena rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, u koju će biti uloženo oko 500 tisuća eura. Također dobila je potvrdu da će   hrvatski logoraši moći ići u Stajićvo položiti vijence.

'Nastavit ćemo razgovore temeljem Subotičke dekleracije', poručila je.

'Unatoč specifičnim razlikama jugoistok Europe često je povijesno naučio da je potrebno surađivati na težak način', rekla je predsjednica u govoru održanom u Dubrovniku, gdje Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje i predaje ga u ruke Slovenije. Zato ovaj dio Europe treba biti ponosan na napore ostvarene unutar SEECP-a, inicijative pokrenute prije 21 godinu, rekla je predsjeddnica na summitu.

Svaka od zemalja članica SEECP-a ostvarila je mnogo otkako se pridružila toj političkoj inicijativi i odabrala je vlastiti put, ali je 'odabrala zajednički europski smjer i euroatlantski smjer', rekla je predsjednica.

Istaknula je da Hrvatska čvrsto podržava europske i euroatlantske integracije zemalja JIE.

'Proširenje će EU učiniti jačim, a ne samo učiniti većim i podignut će cjelokupnu koheziju Europe', rekla je predsjednica.

Današnji je svijet više nego ikada prije u povijesti međusobno povezan i zato je poguban bilo kakav oblik izolacije, rekla je.

Predsjednica je ukratko ponovila načela kojima se vodila Hrvatska tijekom svog jednogodišnjeg predsjedanja - solidarnost, potpora EU kandidatima i potencijalnim kandidatima, povezivost, jačanje političkog dijaloga i energetika.

Regija mora nastaviti postavljati trajne ciljeve u ekonomiji i društvu kroz konkretne projekte, mora više ulagati u povećanje konkurentnosti i diverzificirati energetske izvore, razvijati dobro upravljanje i jačati poduzetničke vještine.

U području humanitarnih kriza i prirodnih katastrofe podsjetila je da je regija dobro naučila iz migrantske krize koliko su važne solidarnost i koordinacija.

Jednako je važno održavati suradnju sigurnosnih i obavještajnih služba u suočavanju s prijetnjama radikalizacije, terorizma, nasilnog ekstremizma, rekla je Grabar-Kitarović.

Lideri osam zemalja procesa Brdo Brijuni, a oni čine dio SEECP-a,  izrazili su spremnost jačati JIE, rekla je predsjednica i ocijenila da EU i NATO moraju više ulagati u JIE.

Unatoč složenim i višestrukim izazovima kojima se EU danas suočava ona ima dugu povijest prevladavanja različitih kriza, rekla je te zaključila građani regije zaslužuju napedovanje,

'Postoji jasna i istinska želja svih nas da se zajednički suočimo s budućnošću  i nađemo zajednička rješenja  da bismo poboljšali svakodnevni život naših građana', rekla je predsjednica.