sjednica vlade

Plenković najavio regres za državne službenike, evo i kad će ga isplatiti

11.07.2019 u 07:02

Bionic
Reading

Unatoč burnom tjednu i najavljenoj rekonstrukciji, Vlada nastavlja normalno s radom. Na današnjoj sjednici top tema je Ovršni zakon, a premijer Plenković uvodno se osvrnuo na protekle dane

Plenković je uvodno još jednom izrazio sućut obitelji ubijene socijalne radnice u Đakovu i nadu da će se pravnik koji je ranjen oporaviti. 'Moramo svi zajedno taj događaj osuditi', kazao je Plenković i zahvalio ministrici Nadi Murganić i ministru Davoru Božinoviću.

Podsjetio je na jučerašnji sastanak s predstavnicima socijalnih radnika. 'Jučer smo najavili da će prigodom promjena Kaznenog zakona socijalni radnici dobiti status službene osobe', kazao je, najavivši da bi i neka druga zanimanja mogla dobiti status službene osobe, odnosno da će se to pitanje razmotriti.

Osvrnuo se i na temu gospodarstva te pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam.

Spomnuo je i projekcije rasta BDP-a Europske komisije rekavši da je to potvrda kako Vlada nastavlja s dobrim postignućima. 'Hrvatska je među tri zemlje sa najvećom pozitivnom korekcijom - proljetna projekcija rasta je 2,6, a od jučer je 3,1 posto, što je ohrabrujuće. Vidjet ćemo za koji mjesec kakvi će biti podaci za drugi kvartal ove godine. No, u svakom slučaju dijelimo deveto i deseto mjesto od svih članica Unije kada je riječ o stopi gospodarskoga rasta sukladno projekcijama EK-a i to je jako dobro', poručio je.

Premijer je najavio da će se državnim i javnim službenicima 16. srpnja isplatiti regres.

Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Novim Ovršnim zakonom smanjuju se troškovi ovršnog postupka

Govoreći o prijedlogu Ovršnog zakona, koji će danas Vlada uputiti u Sabor, Plenković je rekao da se njime znatno smanjuju troškovi - do tri puta za sporove manje vrijednosti i do pet puta za sporove veće vrijednosti. 'Bili smo suočeni s problemom blokiranih i ovaj korak danas je već četvrti korak koji poduzimamo za rješenje ovog problema. Rezultati su vidljivi - od 325 tisuća blokiranih tada danas ih imamo 259 tisuća. Novim Ovršnim zakonom šaljemo poruku da ovaj problem želimo sveobuhvatno riješiti na korist naših građana, na način da se pomaže onima koji su najugroženiji', poručio je Plenković.

Glavna promjena u Ovršnom zakonu ta je da se ovršni postupak vraća pod nadzor suda, dok javni bilježnici postaju pomoćno tijelo u postupku.

Ovršni postupak se osuvremenjuje uvođenjem elektroničke komunikacije između tijela u postupku te korištenjem propisanih obrazaca, čime se ujedno postupak pojeftinjuje i pojednostavljuje. Poslodavci i HZMO više nisu tijela u postupku koja provode ovrhu, čime se poslodavci administrativno rasterećuju od poslova provedbe ovrhe na plaći i mirovini te povećava razina sigurnosti. Uz to, predlaže se novo uređenje - centralizirana provedba ovrhe na novčanim sredstvima putem FINA-e koja provodi ovrhu pod nadzorom suda.

Osim toga, pojačava se zaštita dužnika kroz prethodno opominjanje. Naime, tek nakon dva bezuspješna izravna pokušaja ide dostava putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti dužniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac –e-Građani.

Jednako tako, širi se opseg primanja izuzetih od ovrhe - sada su izuzeti božićnica, uskrsnica, regres, jubilarna nagrada i novčane prigodne nagrade za rezultate rada - do porezno priznatog odbitka; terenski dodatak, pomorski dodatak, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put u inozemstvo, naknade za korištenje privatnog auta u službene svrhe i naknade za odvojeni život.

Dokument: "Što donosi novi Ovršni zakon?"

Osobama s invaliditetom besplatan prijevoz trajektima

Vlada je na sjednici donijela i zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom. Radi se o Jadroliniji i Rapskoj plovidbi.

'Ova Vlada je izrazito osjetljiva za problematiku osoba s invaliditetom i to smo dokazali svime što radimo. Dobro je da je ministar Butković otišao u Sabor i objasnio činjenice. Prošle godine preporukom Ministarstva smanjili smo trošak karata i za putnike i za vozila za 90 posto. Zaključkom koji ćemo danas usvojiti i tih 10 posto ćemo pretvoriti u nula. Ali za razliku od politikantskih prijedloga iz SDP-a, mi ćemo ponuditi cjelovito rješenje', kazao je Plenković.

Besplatan prijevoz trebao bi se osigurati za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem te osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, uključujući osobna vozila kojima se sve navedene osobe prevoze te njihovog pratitelja. Uz to, osigurat će se besplatan prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku te njihovom pratitelju.