ŠOTA JURIŠA NA BIVŠEG MINISTRA

'Nadam se da Pokret otpora neće morati i fizički uhititi Linića'

13.05.2014 u 16:44

Pokret otpora protiv Slavka Linića

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Bionic
Reading

Slavica Šota iz neformalne udruge građana ‘Pokret otpora – Riječani protiv korupcije’ danas je ponovno optužila Slavka Linića za korupciju te je navela da on, iako je to opovrgao, ima otvoren račun u Trstu.

‘Slavko Linić izjavio je da nema i da nikada nije imao račun u Trstu, niti bilo gdje vani, a to je laž’, ustvrdila je Šota ističući da su institucije to trebale objaviti prije Pokreta otpora.

‘Linić ima račun, to je onaj račun koji je naša heroina Mirja Tomas prijavila, koji je talijanska financa odradila i predala njihovom istražnom sucu. Pretpostavljamo, nećemo sto posto reći jer nismo vidjeli, da ovo ima i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan’, kazala je Šota pokazujući presliku za koju je navela da je preslika uplate na račun Slavka Linića u tršćanskoj banci.

Novinarima je kasnije pojasnila da je internet bankarstvom jedan njihov član uplatio iz Švicarske ‘na Linićev račun u Trstu’ 103 eura. ‘Ako kod internet bankarstva pogriješite u bilo čemu, banka vam daje znak da ste pogriješili’, navela je Šota dodavši da su ‘čekali osam dana da bi bili posve sigurni.’

Bivša tajnica Jadranskog pomorskog servisa Mirja Tomas bila je optužila Linića i još nekoliko osoba da su na račune u inozemstvu prije desetak godina primili mito od te tvrtke.

‘Pokret traži da se Linića uhiti i da se podigne optužnica, jer smo uvjereni da postoji opasnost od bijega i od utjecaja na svjedoke, jer on nije sam, napravio je mrežu korupcije po cijeloj Hrvatskoj’, izjavila je Šota.
Pozvala je Linića ‘da kaže da Slavica Šota i Pokret otpora lažu’ ustvrdivši da ‘on to ne može’.

Novinarima je poručila da glavnoga državnog odvjetnika upitaju za odgovor na sve što je danas izrekla naglašavajući ‘ili Šota i Pokret otpora u zatvor ili Slavko Linić, trećeg nema, neko laže, ako laže Šota, ne laže račun Slavka Linića u Trstu.’

Istaknula je da je najlakše bilo nositi gotovinu u Trst, da prijeporni račun nije od jučer, da postoji najmanje 15, 20 godina, a na pitanje koliki novac je kolao preko tog računa u Trstu, kazala da ne zna te da joj je poznato ono što je već objavljeno, uplata od 27.000 dolara, o čemu je javno govorila Mirja Tomas.

‘Nadam se da Pokret otpora neće morati i uhititi fizički Slavka Linića, s obzirom da smo sve odradili, a , ako budemo morali, i to ćemo učiniti’, rekla je Šota poručivši da Pokret otpora neće stati, da je na njihovoj listi i ‘riječka ekipa’, od poduzetnika, gradonačelnika, državnog odvjetništva, policije, do porezne uprave.

Član Pokreta otpora Antonio Repanić rekao da je osobno vidio račun Linićev u Trstu, da je htio uplatiti na taj račun te da su ga potom u banci upitali zove li se on Slavko Linić. Vedrana Spadoni dodala je da je ‘financijska policija Italije nakon osnovne provjere prihvatila tužbeni zahtjev s imenima Linića, Lužavca, Marasa i Frančiškovića i vodi istragu o tim hrvatskim građanima’ dodavši da stoga ‘moli da i hrvatska država procesuira svoje kriminalce’.

Okupljeni članovi Pokreta otpora nosili su danas na Korzu, među ostalim, transparent s fotomontažom na kojoj policija vodi Slavka Linića i na kojem je pisalo ‘Cvitane, što se čeka?’

Bivši ministar financija Slavko Linić je 26. rujna prošle godine odbacio te lažima i obmanama nazvao napise portala Index.hr kako talijanska Financijska policija i DORH istražuju navode da je primao mito na bankovni račun u Trstu, te istaknuo da nema račune izvan Hrvatske. ‘Index laže i obmanjuje jer ja račune van Hrvatske nemam’, izjavio je Linić uoči sjednice Vlade.

Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci izvijestilo da je u navodnoj aferi s Jadranskim pomorskim servisom, a u koju je prema pisanju medija upleten i ministar Slavko Linić, nakon anonimne kazne prijave iz 2011. proveden ‘niz radnji’, ali da policija još nije dovršila kriminalističko istraživanje.
Tada su iz ŽDO naveli da se posljednje aktivnosti nadležnog državnog odvjetništva odnose na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja.

Na upit Hine, iz ŽDO u Rijeci su 6. svibnja ove godine odgovorili da podaci zatraženi putem Međunarodne pravne pomoći još nisu zaprimljeni te da se u predmetu provode izvidi, pa da se druge informacije sukladno zakonima, ne mogu iznositi.