DUHOVNI POGLAVAR

Nadbiskup Canterburyja: Poštujte odluku ICJ-a da je izraelska okupacija nezakonita

02.08.2024 u 19:40

Bionic
Reading

Duhovni poglavar Anglikanske crkve pozvao je u petak vlade da poštuju zaključke glavnog suda Ujedinjenih naroda prema kojima je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita, dodavši da se odluka ne bi trebala provoditi na "selektivan način"

Međunarodni sud pravde (ICJ), poznat još kao Svjetski sud, dao je prošlog mjeseca savjetodavno mišljenje da okupaciju treba završiti što je prije moguće. Mišljenje nije obvezujuće, ali ima težinu prema međunarodnom pravu. Tada je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo mišljenje kao "pogrešno u svojoj biti" i jednostrano. Na komentare nadbiskupa od Canterburyja u petak još nije stigla izraelska reakcija.

Justin Welby, koji je također na čelu svjetske Anglikanske zajednice, rekao je u izjavi da je mišljenje ICJ-a jasno stavilo do znanja da je okupacija "nezakonita" i da se mora okončati. "U vrijeme kada je svijet obilježen sve većim kršenjem međunarodnog prava... imperativ je da vlade diljem svijeta ponovno potvrde svoju nepokolebljivu predanost svim odlukama ICJ-a, bez obzira na situaciju", rekao je Welby.

Nije precizirao kako bi vlade trebale reagirati, ali je kazao da se moli da države članice UN-a postupaju u skladu s presudom. Welby kaže da mu je iz mnogih posjeta posljednjih desetljeća sada jasno da je "sustav vojne vladavine", koji su nametnule uzastopne izraelske vlade na okupiranim palestinskim teritorijima, bila provedba "sustavne diskriminacije".

Otvaranje slučaja pri ICJ-u proizlazi iz zahtjeva Opće skupštine Ujedinjenih naroda za pravnim mišljenjem još iz 2022., koji prethodi ratu u Gazi koji je započeo u listopadu. Militanti Hamasa upali su preko granice u područje izraelskih zajednica 7. listopada i, prema izraelskim podacima, ubili više od 1200 ljudi, uglavnom civila, i odveli njih 253 u zarobljeništvo.

  • +6
Izraelski napad u kojem je ubijen vojni zapovjednik Hamasa Mohamed Deif Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Palestinske zdravstvene vlasti kažu da je izraelska kopnena i zračna kampanja u Gazi, koja je uslijedila, usmrtila više od 39.000 ljudi, uglavnom civila, te iz svojih domova protjerala većinu od ukupno 2,3 milijuna ljudi koji naseljavaju tu enklavu.