josip ćelić

'Najbogatiji hrvatski policajac' službenim autom išao na privatno ročište, MUP o tome šuti

29.07.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić službenim je automobilom iz Zagreba išao u Split zbog privatnog posla, a netko od kolega zbog toga ga je prijavio ministru i glavnom ravnatelju policije

U anonimnoj prijavi, koja je naslovljena na ministra Davora Božinovića i glavnog ravnatelja Nikolu Milinu, a koju je tportal dobio na uvid, navodi se da je Ćelić u travnju bio u Splitu na privatnom sudskom ročištu vezanom za slučaj kupovine vile u Lokvi Rogoznici pokraj Omiša te da je iz Zagreba u Split došao službenim vozilom, odnosno na teret Ministarstva unutarnjih poslova, izvan mjesta rada i stanovanja, dok je trebao raditi u Zagrebu ili obavljati druge službene poslove. Također se navodi da je time počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti jer je kao službena osoba iskoristio svoj položaj i sredstva povjerena za rad za privatnu svrhu, čime si je pribavio materijalnu korist, a MUP-u pričinio materijalnu štetu.

U prijavi se također navodi da to nije prvi put da se Ćelić tako ponaša i postavlja se pitanje bi li to bilo dozvoljeno 'nama, običnim policajcima', iz čega se zaključuje da ga je prijavio netko od nižerangiranih djelatnika policije te se zaključuje da bi u tom slučaju ishod bio jasan, odnosno da bi drugi policajci bili kažnjeni zbog takvog ponašanja.

Bez odgovora

Tportalov izvor, čiji su podaci poznati redakciji, neslužbeno nam je potvrdio da su navodi iz prijave provjeravani te da su se pokazali istinitima, a poslali smo i službeni upit MUP-u s pitanjima jesu li upoznati s tom prijavom i mogućim kaznenim djelom te jesu li provjeravali istinitost navoda, kao što je pokazala provjera. Pitali smo i je li istina to da je Ćelić u Splitu privatno proveo više dana te je li otvarao putni nalog, uzeo dnevnice ili ostvario neko drugo pravo vezano za službeni put, a zanimalo nas je i koje će mjere i postupci biti pokrenuti protiv njega te jesu li možda već pokrenuti. Odgovor MUP-a nismo dobili ni nakon 11 dana čekanja.

  • +6
Josip Ćelić Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Podsjetimo, Ćelić je javnosti postao poznat 2019., nakon što ga je presretač snimio u okolici Zadra dok je privatnim autom vozio brzinom od 166 km/h na cesti na kojoj je ograničenje bilo 50 km/h. Prekršaj je počinio u ožujku, a snimku je sedam mjeseci kasnije objavio RTL, nakon čega je Ćelić, koji je do tada obnašao dužnost zamjenika ravnatelja policije, zatražio premještaj na drugo radno mjesto. Nagađalo se da je tada svojim utjecajem stopirao pisanje prekršajnog naloga, no ispostavilo se da su zadarski policajci taj slučaj držali u ladici bez njegova utjecaja. Nakon što je ipak prekršajno prijavljen, Ćelić je na sudu dokazao da je, iako je vozio privatni automobil, bio na službenom zadatku, a sud je zaključio da nije ugrožavao druge sudionike u prometu te je pravomoćno oslobođen.

Božinovićev savjetnik

Ćelić je 2021., nakon što je iz afere s jurcanjem u okolici Zadra izašao čist, imenovan savjetnikom ministra Božinovića, a godinu kasnije imenovan je načelnikom Policijske akademije. Inače ga se u javnosti naziva i najbogatijim hrvatskim policajcem, a mediji su pisali o brojnim nekretninama koje posjeduje, među ostalim više stanova u Zagrebu i Sesvetama, kuće u Karlovcu i na Viru te više građevinskih parcela.

Ročište u Splitu, na koje je otišao službenim automobilom, održano je 26. travnja, a odnosilo se na ponovljeno suđenje Borisu Kali zbog zlouporabe povjerenja i štete od 2,3 milijuna kuna (oko 300.000 eura) na prodaji vile bivšeg partnera Josefa Sterna, a Ćelić se tamo pojavio u svojstvu svjedoka, kao kupac te vile u Lokvi Rogoznici kod Omiša, pisao je u travnju Dalmatinski portal. Vilu, šesterokatnicu s bazenom, tvrtka Flava Linea kupila je 2001. za 800.000 eura, a Kale, kao suvlasnik tvrtke, 2008. prodao ju je Ćeliću za 200.000 eura, uz uvjet da kupac podmiri porezni dug Flava Linee u iznosu od 180.000 eura te dugovanje privatnoj osobi. Prema optužnici, vila je u vrijeme prodaje vrijedila najmanje 517.000 eura. Kale je 2020. osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu, ali viši sud ukinuo je presudu i naložio ponovljeno suđenje.

Ukratko, Ćelić je u travnju svjedočio da je sve informacije o toj vili, koju je kupio gotovinom, dobio od odvjetnika i prijatelja Vlade Rebića, u kojeg je imao beskrajno povjerenje, a da ostale uključene nije poznavao prije kupnje. Opsežnije o njegovu svjedočenju možete pročitati ovdje.

  • +4
Vila u Lokvi Rogoznici koju je kupio Josip Ćelić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Inače, Ćelić svoju više nego dobru financijsku situaciju zahvaljuje imućnim roditeljima, a za vrijeme mandata ministra Ranka Ostojića u vladi Zorana Milanovića unutarnja kontrola MUP-a bavila se porijeklom njegove imovine, ali nije utvrdila ništa sporno, pisao je Večernji list prije pet godina. Rođen je u Njemačkoj, a 1991. postao je član specijalne jedinice ATJ Lučko, u kojoj je dogurao do dužnosti pomoćnika zapovjednika. Tijekom karijere bio je zapovjednik PU karlovačke, zapovjednik Mobilne jedinice prometne policije, poznatije kao Kobre, zamjenik ravnatelja policije, savjetnik ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske akademije. U kadrovskim rošadama u samom vrhu policije već se duže vrijeme spominje i kao mogući nasljednik aktualnoga glavnog ravnatelja Miline, a koji je prije dvije godine imenovan na još jedan petogodišnji mandat.

>>> Nakon objave članka, zahtjevom za objavom ispravka informacije reagirao je Josip Ćeić, a njegovo reagiranje možete pročitati ovdje.