rat na bliskom istoku

Nakon što je odbio uvjete Hamasa za kraj rata, Izrael ima svoj prijedlog

22.01.2024 u 22:01

Bionic
Reading

Izrael je dao Hamasu prijedlog preko katarskih i egipatskih posrednika koji uključuje do dva mjeseca prekida borbi kao dio višefaznog sporazuma, izvijestio je Axios u ponedjeljak.

Dogovora koji bi uključivao oslobađanje svih preostalih talaca držanih u Gazi, rekla su dva izraelska dužnosnika poznatom izraelskom novinaru Baraku Ravidu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je odbacio uvjete Hamasa za okončanje rata i puštanje talaca koje bi uključivalo potpuno povlačenje Izraela i ostanak Hamasa na vlasti u Gazi.

Izrael je dao Hamasu prijedlog preko katarskih i egipatskih posrednika koji uključuje do dva mjeseca pauze u borbama kao dio višefaznog Dogovora koji bi uključivao oslobađanje svih preostalih talaca držanih u Gazi, rekla su dva izraelska dužnosnika.

Iako prijedlog ne uključuje sporazum o okončanju rata, to je najduže razdoblje prekida vatre koje je Izrael ponudio Hamasu od početka sukoba, piše Axios.

Više od 130 talaca još uvijek Hamas drži zatočene u Gazi. Izraelski dužnosnici navode da je nekoliko desetaka talaca umrlo 7. listopada ili u tjednima nakon toga.

Savjetnik predsjednika Bidena Brett McGurk otputovao je u nedjelju u Egipat i nakon toga će nastaviti u Katar na razgovore s ciljem postizanja napretka u pregovorima o oslobađanju talaca koje drži Hamas. Katarski i egipatski posrednici tjednima pokušavaju premostiti jaz između strana kako bi postigli napredak prema dogovoru. Američki dužnosnici rekli su Axiosu da bi postizanje takvog sporazuma moglo biti jedini put koji bi mogao dovesti do prekida vatre u Gazi.

Dva izraelska dužnosnika rekla su da je izraelski ratni kabinet prije deset dana odobrio parametre novog prijedloga sporazuma o taocima, koji se razlikuju od prošlih aspekata sporazuma koje je Hamas odbacio i više su okrenuti naprijed od prethodnih izraelskih prijedloga.

  • +20
Izraelski vojnici na terenu Izvor: Profimedia / Autor: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

Izraelski dužnosnici rekli su da čekaju odgovor Hamasa, ali su naglasili da su oprezno optimistični u pogledu mogućnosti da se postigne napredak u narednim danima. Prema prijedlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tijela mrtvih u nekoliko faza. U prvoj fazi bi se oslobodile žene, muškarci stariji od 60 godina i taoci koji su u kritičnom zdravstvenom stanju, rekli su dužnosnici. Sljedeće faze uključivale bi oslobađanje vojnikinja, muškaraca mlađih od 60 godina koji nisu vojnici, izraelskih vojnika i tijela talaca. Pojedinosti: Dužnosnici su rekli da je Izrael predložio da bi ukupno razdoblje pauze za dovršetak oslobađanja svih talaca u različitim fazama moglo doseći do dva mjeseca.

Prema predloženom dogovoru, Izrael i Hamas bi se unaprijed dogovorili o tome koliko će palestinskih zatvorenika biti oslobođeno za svakog izraelskog taoca u svakoj kategoriji, a zatim bi se održali odvojeni pregovori o imenima tih zatvorenika, rekli su dužnosnici.

Izraelski dužnosnic su naveli da prijedlog jasno pokazuje da Izrael neće pristati na okončanje rata i neće pristati na oslobađanje svih 6.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da predsjednik Biden podržava pauzu u borbama koje bi omogućile oslobađanje talaca i dopremanje više humanitarne pomoći u Gazu.