NAKON NAPADA

Napadnuti ugostitelj s Hvara otkrio razlog okršaja, Ćurkoviću izvršni zatvor

29.07.2024 u 19:57

Bionic
Reading

'Vjerujem u naše institucije da će odraditi posao kako treba. Svi ste vidjeli barbarizam koji se dogodio i prijetnje koje i dan danas dobivamo moja obitelj, djelatnici i ja. Vjerujemo u pravnu državu, zakon i znamo da će sve završiti kako treba', rekao je Ivan Gospodnetić, napadnuti vlasnik restorana Gariful na Hvaru. Podsjetimo, ugostitelj i suvlasnik noćnog kluba Carpe Diem u Hvaru Josip Ćurković zvani Ćos, u noći sa subote na nedjelju sudjelovao je u premlaćivanju Gospodnetića i njegova kuhara Dinka Petričevića

Za Novu TV Gospodnetić je ispričao kako je sve izgledalo.' 'Ivane šta je ovo?', a ja sam stvarno dobar bio s njim. Odgovorio sam da smo se malo opustili. 'Daj, ti si restoran, gasi ovo. Ja puštam muziku, nećeš ti meni kruh uzimat! Gasi muziku, pojest će te noć' ', rekao je. Nakon toga je Ćurković otišao, ali ubrzo se vratio u društvu zaštitara. Zaštitari nas držali, on lupao bocama, onom malom plinskom bocom od dva kilograma, onom što sushi koristi. Samo nas je Bog čuvao, jer ovo je stvarno bio pokušaj ubojstva', rekao je Gospodnetić.

Ćurković je kazneno prijavljen za tešku tjelesnu ozljedu u pokušaju. Ostavljen je u pritvoru, a splitska policija potvrdila je da nastavlja s kriminalističkim istraživanjem. Teški incident izazvao je golemo nezadovoljstvo u gradu Hvaru, gdje je u nedjelju navečer organiziran veliki prosvjed više stotina građana u podršku premlaćenih Gospodnetića i Petričevića.

Ćurkoviću je određen istražni zatvor, doznaje Dalmatinski portal. Odluka je to istražnog suca Županijskog suda u Splitu koji je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva da mu se odredi istražni zatvor. Pritvor mu je određen da ne bi ponovio slično ili teže djelo. Državno odvjetništvo tražilo je i pritvaranje zbog utjecaja na svjedoke.

'O tom događaju nemam više što govoriti. Svi ste svjedoci barbarizma i prijetnja, to je na sada na institucijama da odrade i u njih kompletno vjerujem. Želim se zahvaliti Foranima i Forkama na podršci koji su dali svima nama. Nije bio niti jedan incident niti razbijena čaša, samo pjevanje. Zaplakao sam prvi put nakon puno godina. Svi se ovdje bavimo turizmom; apartmanima, kafićima, restoranima, ugostitelji, brodari. Svi živimo od toga.

Najvažnije nam je gost u gradu Hvaru. Zbog gosta smo svi ovdje i uvijek dajemo najbolje što možemo. S time se Hvar diči i svi to znate da ste dobrodošli kad dođete. Zato želimo staviti lopticu i svojim Foranima reći da im dajem puno podrške za jučerašnji dan. Pokazali smo našu forcu, ali vas isto tako molim da prestanemo. Nemojmo se više okupljati. Zaustavimo ovo. Gost nam je na prvom mjestu. Idemo lijepo krenuti dalje. Poruku smo poslali, glasnu i mirnu. Nitko ponosniji od svih nas zajedno', rekao je Gospodnetić za RTL.

Kaže da je razlog napada - konkurencija. Upitan je što će biti kad se Ćurković vrati u Carpe Diem, hoće li moći raditi ponovno jedan pored drugog. 'To je na institucijama da rade svoj posao. Nisam osvetoljubiv, miran sam, kršćanski odgojen. Volio bih da se strasti smire', kaže Gospodnetić.

Oglasili su se danas iz DORH-a, ali i kluba Carpe Diem. Osudili su nasilje, žale zbog incidenta i upućuju iskrene isprike svim uključenim stranama. 'Jako mi je drago da su to napravili, jer samo budala može podržati barbarski čin koji se dogodio. Drago mi je što su okrenuli lopticu i išli mirnim putem', ustvrdio je ugostitelj.

Ne vjeruje da bi moglo doći do eskalacije sukoba, iako i dalje dobiva prijetnje. 'Prijetnje dobivam iz njihovog straha. Siguran sam da će ovo zaleći i da ćemo ovo privesti kraju. Ne bojim se nikoga. Stvarno vjerujem u našu Vladu, policijski sustav, da će država napraviti ono što mora da zaštiti malog čovjeka', rekao je Gospodnetić za RTL.

Upitan je i može li ovo naštetiti hvarskom turizmu. 'Hvar je Hvar. Sve može naštetiti, ali Hvar je predugo u ovome. Svi naši Forani su uključeni u turizam. Mi smo miroljubivi, mi nismo agresivni. Kada se dogode ovakvi barbarski činovi, mislim da bi svako mjesto stalo uz svojeg čovjeka. Danas ja, sutra oni i to je tako jasno. Zbog toga se ne bojim. Hvar je Hvar. Naši Forani, Forke, svi koji se bave turizmom su mirni, uvijek pruže najbolju uslugu. Po tome smo poznati i zato Hvar je broj jedan u Dalamaciji', odgovorio je.

Napadnut je i njegov kuhar Dinko Petričević zvan Mijo.

'Mijo će biti dobro, ali nije mu baš lako. Boji se. Čovjek je u godinama, dosta ga je sve streslo. Ne može vjerovati. I on i ja smo mogli izgubiti glavu, to je najgore. Kao što sam rekao, cijeli naš personal vjeruje u institucije i znamo da će države odraditi ono što treba', zaključio je vlasnik restorana.