POLICIJA POZVALA DRŽAVNI INSPEKTORAT

Nasilnik s Hvara dobio kaznenu prijavu i pritvor, slijedi oštra reakcija države?

29.07.2024 u 11:51

Bionic
Reading

Ugostitelj i suvlasnik noćnog kluba Carpe Diem u Hvaru Josip Ćurković zvani Ćos, koji je u noći sa subote na nedjelju sudjelovao u premlaćivanju vlasnika susjednog restorana Gariful Ivana Gospodnetića i njegova kuhara Dinka Petričevića, kazneno je prijavljen za tešku tjelesnu ozljedu u pokušaju

Ostavljen je u pritvoru, a splitska policija potvrdila je da nastavlja s kriminalističkim istraživanjem.

Teški incident izazvao je golemo nezadovoljstvo u gradu Hvaru, gdje je u nedjelju navečer organiziran veliki prosvjed više stotina građana u podršku premlaćenih Gospodnetića i Petričevića.

O povodu premlaćivanja zasad se tek neslužbeno špekulira: neki tvrde da je Ćurković brutalno napao Gospodnetića i njegovo osoblje nezadovoljan glasnom glazbom iz njegova lokala, koja time čini konkurenciju Carpe Diemu. No dio sugovornika tportala upućuje na to da znatno veći problem postoji oko vezivanja turističkih brodova na obali ispred dva najpoznatija hvarska ugostiteljska objekta: Garifulu ondje dolaze gosti, a Carpe Diem iz ih svog koktel-bara prebacuje na izdvojenu lokaciju na obližnjim Paklenim otocima.

Gužva je, nema mjesta za sve brodove, pa oko toga svakog ljeta izbijaju incidenti.

Hvarani su uglavnom bijesni zbog napada na Gospodnetića, čija obitelj na ovoj lokaciji drži restoran još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, te na njegova kuhara nadimka Mijo, koji je zaštitni znak tog objekta. Upozoravaju da Ćurković ima povijest nasilnih incidenata u svim ugostiteljskim objektima koje je vodio u Zagrebu i Crikvenici.

Sugovornici tportala upozoravaju i da je u uvali Stipanska, gdje se nalazi njegov Carpe Diem Beach, također često bilo priječeno pristajanje drugih brodova, što je po zakonu nedopušteno. Problem je i u ogromnoj količini buke na ovoj lokaciji, zaštićenoj kao 'značajan krajobraz'.

Tportal je uputio niz pitanja Državnom inspektoratu na ovu temu, između ostalog kada su posljednji put navratili na Paklene otoke i što su ondje pronašli. Odgovore još uvijek čekamo.

I splitska policija dala je naznake da ovog puta neće stati samo na kaznenoj prijavi protiv Ćurkovića - između ostalog, ispitat će se odgovornost njegovih redara koji su ušli u susjedni ugostiteljski objekt i čuvali 'gazdi' leđa dok je mlatio druge ljude.

No ovaj put očekuje se i oštra reakcija države i njenih institucija.

'O do sada utvrđenim činjenicama upućena je obavijest Ravnateljstvu civilne zaštite, Područnom uredu civilne zaštite Split i Državnom inspektoratu kako bi bili u mogućnosti pokrenuti postupak nadzora iz svoje nadležnosti', kazali su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.