ULAGANJE OD 32 MIL. EURA

Natječaj za izvođače mosta Čiovo do kraja rujna

19.08.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Natječaj za izvođenje radova na izgradnji mosta kopno-otok Čiovo, kod Trogira, objavljen je danas u Narodnim novinama, a nadmetanje za taj posao trajat će do početka listopada, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

Natječaj za izvođenje radova na izgradnji mosta kopno-otok Čiovo, s pristupnim cestama i instalacijama, ujedno je drugi natječaj u okviru tog projekta, jer je prvi objavljen krajem prošlog tjedna za kompletan nadzor nad radovima, za što nadmetanje traje do kraja rujna.

Most kopno-otok Čiovo gradit će se u tri faze, uključujući i pristupne ceste, a ukupna procijenjena vrijednost svih radova je 32 milijuna eura. Radovi bi trebali biti gotovi u dvije godine.

Izgradnjom tog mosta omogućit će se bolja povezanost otoka Čiova s kopnom, poboljšati veza sa splitskom zračnom lukom te obližnjim autocestovnim čvorištima, kao i razriješiti problem velike prometne zagušenosti postojećeg mosta, a koja ugrožava zaštićenu povijesnu jezgru grada Trogira.

Taj projekt je, kako ističu iz Ministarstva, ujedno i prvi veći projekt Hrvatskih cesta koji će se financirati iz fondova EU-a jer je projekt u visokoj fazi pripremljenosti i prepoznat kao prioritet.

Naglašavaju i da projekt udovoljava i unaprijed utvrđenim pravilima za sufinanciranje iz EU fondova poput izrađene studije predizvodivosti, studije izvodivosti i studije utjecaja na okoliš.

Iz Ministarstva podsjećaju kako samo kroz Operativni program promet 2007.-2013. Hrvatska može povući 70 milijuna eura pri čemu udio sufinanciranja po pojedinom projektu iznosi do 80 posto, a najveći dio sredstava namijenjen je sufinanciranju projekata Hrvatskih cesta.