INCIDENT

NATO-ov F-16 letio iznad Baltika uz zrakoplov ruskog ministra obrane

21.06.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Borbeni zrakoplov F-16 letio je iznad Baltičkog mora uz zrakoplov koji je prevozio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, ali se umiješao ruski borbeni zrakoplov Suhoj-27 pa se F-16 udaljio, priopćila je u srijedu Rusija, dok NATO ima nešto drugačiju verziju događaja.

Baltičko more, piše Reuters, postalo je područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza. Početkom mjeseca, ruski borbeni zrakoplov Su-27 presreo je američki bombarder B-52 iznad Baltika, dok je letio uz rusku granicu. Protuzrakoplovna obrana otkrila je oko 7 sati američki avion te ga natjerala da se identificira, jer je letio u neutralnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, u blizini ruske granice, pa je potom poslan Su-27 da ga presretne.

Taj je incident, ističe agencija, imao sva obilježja Hladnog rata.

Televizijski kanal ruskog ministarstva obrane prikazalo je snimku zrakoplova F-16 koji lete paralelno sa zrakoplovom ministra obrane na vrlo maloj udaljenosti. Tada se ruski Suhoj-27 postavio između dva zrakoplova i nagnuo se tako da su bili vidljivi projektili koje je nosio. F-16, za kojeg ruska strana ne zna kojoj zemlji pripada, tada je napustio taj zračni prostor.

NATO je priopćio da je u srijedu pratio tri ruska zrakoplova iznad Baltika, uključujući dva borbena zrakoplova koja nisu odgovarala na pozive zračne kontrole ili zahtjeve da se identificiraju.

Incident nad Baltikom Autor: RUPTLY

"Uobičajena praksa nalaže da kada god se neki zrakoplov približi zračnom prostoru NATO-a, Savez i nacionalne zračne snage se dižu u zrak kako bi pratili te letove", priopćio je NATO.

"Kada zrakoplov NATO-a presretne drugi zrakoplov, identificira ga vizualno, održavajući sigurnu udaljenost cijelo vrijeme. Kada je to gotovo, zrakoplov NATO-a se udalji", pojašnjava se u priopćenju.

 Također se dodaje da nisu imali informaciju tko je u zrakoplovima.