OGORČENI I SLASTIČARI I RODITELJI

Ne stišava se ogorčenje zbog zabrane torti s likovima popularnih crtića

17.01.2016 u 19:30

Bionic
Reading

'Naprosto ne možemo vjerovati da su zabranili prodaju torti s omiljenim likovima iz crtića. Djeca ih obožavaju. Proslava rođendana postaje poseban doživljaj kad djeca vide tortu s likom iz popularnog crtanog filma. Bit će to potpuno razočaranje. Kako sad objasniti tako maloj djeci autorska prava i da zbog njih više ne mogu dobiti tortu', pita se tata Mario Papić, inače glazbenik osječke rock grupe Bluestrip, prokomentirao je za tportal obavijesti iz odvjetničkog ureda Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić, kojom se slastičarima zabranjuje oslikavanje i prodaja torti s likovima iz Disneyjevih (poput 'Snježnog kraljevstva') i još nekih drugih popularnih crtića (poput Peppe Pig).

Našem sugovorniku ovo nije prvi susret s autorskim pravima.

Glazbena scena davno se već susrela s tim pitanjem pa u Hrvatskoj postoji osam udruga za kolektivno ostvarivanje autorskih prava koje zastupaju nekoliko desetina tisuća domaćih te milijune stranih izvođača, autora, producenata i drugih nositelja prava. Svi oni od svojih udruga primaju naknadu.

Hoće li se i slastičari uspjeti organizirati u sličnu vrstu udruga, upitali smo Damira Crlenog, predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza iz Varaždina.

'Dobivamo upite od naših članova, vezano za zabranu prodaje i proizvodnje torti. Kao strukovna udruga moramo se konzultirati s pravnom strukom, vidjeti tko je donio odredbe, na što se ono točno odnose. Slažemo se da se autorska prava moraju poštovati, samo je sad tu pitanje je li to samo u svrhu stvaranja profita ili ulaganja u razvoj proizvoda', smatra Crleni.

Ova Udruga i sama se suočila sa zaštitom imena, pa su se još 2005. izborili za ekskluzivno korištenje imena Varaždinskog klipića, na temelju ugovora korištenja jamstvenog žiga registriranom u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske.

Prema Crlenovim riječima ovakva zaštita služi prije svega za stvaranje dodatnih vrijednosti i promicanje hrvatskih proizvoda na domaćem i svjetskom tržištu i u tom segmentu se slaže s naplatom neke simbolične naknade. Problem je, kaže, ako ta naknada ugrožava ili bitno utječe na rad i opstanak slastičarske struke.

No smatra da je još uvijek ostalo prostora za djelovanje jer proizvodi mogu biti slični, ali drugog imena kao što je to slučaj kod proizvođača gaziranih i drugih sokova i napitaka.

S tim se ne slaže Dragica Lukin, najpoznatija hrvatska slastičarka i vlasnica slastičarnice Villa Soša u Umagu. Smatra da je u ovom slučaju zakazala Agencija za tržišno natjecanje koja je trebala zaštititi male obrtnike i privatnike koji se tradicijski cijeli život bave proizvodnjom slastica.

'Hrvatska je u samom svjetskom vrhu slastičarstva. Radi se, u nekim slučajevima, o pravim remek-djelima. Mi smo zato educirali ljude, održali sate i sate predavanja, učenja da ručno izrađuju figurice, daju svoj jedan poseban pečat torti. A sad se netko nađe i uvozi smrznute torte. Time se vraćamo u prapovijest', rezignirano kaže Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske.

Napominje i da će to pojačati sivu ekonomiju jer će se kupci okretati kupnji u privatnom aranžmanu.

'Svatko može kod kuće ispeći tortu, kupiti pokrov ili figuricu i prodati je. Još je gore ako kupe tortu iz slastičarnice pa je ukrase na takav način jer se to može protumačiti kao da je sam proizvođač počinio povredu zakona', upozorava Lukin.

'Sloboda tržišta mora postojati, a ne nikakve zabrane, tako je i svuda u Europi', kaže slastičarka koja je dugi niz godina radila u Njemačkoj, a po povratku u Hrvatsku svoje je znanje i iskustvo prenijela na sina.

Obavijest o zabrani odaslana je na zahtjev tvrtke Fun Cake Factory u Hrvatskoj koja jedina ima pravo prodaje zaštićenih likova. To im omogućava ekskluzivno partnerstvo s engleskim Finsbury Food Groupom, koji je nositelj Disneyjeve licence. Prema riječima Tomislava Ljutića, direktora hrvatske tvrtke, Fun Cake Factory započeo je distribuciju zaleđenih torti na kojima se nalaze poznati crtani likovi iz Disneyjevih filmova, a sve je određeno strogo propisanim pravilima. Osim na Disneyjeve likove, tvrtka ima ekskluzivno pravo na one koje su vlasništvo Nickelodeona, Astley Baker Davies i Universal Studiosa.

No pogledaju li se licencirani brendovi na stranicama finsburyfood.co.uk, vidljivo je da engleski proizvođač i distributer ima i zaštićene brendove kruha sa sjemenkama Vogel’s i Village Bakery, pa se ovom logikom nameće pitanje hoće li nakon zabrane slastičarima uslijediti i zabrana pekarima.

'Nisam siguran da je ta zabrana zakonski utemeljena. To može učiniti samo Trgovački sud. Odvjetnički ured ne može slati nikakve zabrane', objasnio je Davor Krtić, osječki odvjetnik i nekadašnji predsjednik Općinskog suda. U svojoj dugogodišnjoj odvjetničkoj praksi bavio se slučajem zaštite autorskih prava.

'Tužitelj je bio glazbenik koji je tužio političku stranku SDP da je koristila njegov autorski rad u svojim spotovima, a u promidžbene svrhe, ali to je bilo negdje početkom 2000. godine. U ovom slučaju slastičara, po mom mišljenju, korištenje likova iz crtanih filmova je postalo opće dobro kojim nije povrijeđeno autorsko pravo', kaže Krtić.

No prema izjavama Tomislava Ljutića, ako slastičari nastave s proizvodnjom i prodajom torti i kolača sa zaštićenim likovima, protiv njih će biti poduzete određene mjere jer će time prekršiti odredbe Međunarodnog prava za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Tko je Tomislav Ljutić?

Tomislav Ljutić bio je član Uprave Kraša, najvećeg hrvatskog konditorskog proizvođača. Bivši ministar financija Slavko Linić ga je prozivao da je radio protiv Kraša na način da je tamo pripremao teren za pokretanje privatnog biznisa (Mali biskviti) i dogovarao nabavku postrojenja i plasiranja robe.  U Krašu su istaknuli da su spremni poduzeti sve potrebne i poslovne aktivnosti u zaštiti kompanije od mogućih negativnih učinaka Ljutićevih postupaka. Ljutić je u Srbiji otvorio i tvrtku Happy & Fancy Sweets. Više o Tomislavu Ljutiću pročitajte ovdje.