RADNI DORUČAK NA PANTOVČAKU

'Nećemo praviti probleme Europskoj uniji'

01.07.2013 u 13:24

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović okupio je na Pantovčaku predsjednike zemalja jugoistočne Europe na radnom doručku, jutro nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, s ciljem da se okupljanje pretvori u neformalnu inicijativu suradnje u regiji koja bi bila svojevrsni nastavak procesa Brdo koji su pokrenuli bivša premijerka Jadranka Kosor i tadašnji premijer i današnji predsjednik Slovenije Borut Pahor

U goste na Pantovčak prvi je stigao predsjednik Slovenije Borut Pahor koji je s Ivom Josipovićem i pokrenuo ovu neformalnu inicijativu. Nakon njega stigli su i ostali gosti albanski predsjednik Bujar Nishani, srpski Tomislav Nikolić, crnogorski Filip Vujanović, makedonski Gjorgje Ivanov, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, a Bosnu i Hercegovinu je predstavljao trojno predsjedništvo u sastavu Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Ovaj radni doručak jedan je od prvi skupova na kojima su sudjelovali predstavnici Kosova i Srbije popraćen je i prigodnim rukovanjem Nikolića i Jahjage, ali i prvi njegov dolazak u Hrvatsku otkada je postao srpski predsjednik nakon čega je odmah izazvao probleme izjavom da je Vukovar srpski grad. Radni doručak neformalan je, bez isticanja državnih oznaka, a šefovi država prethodno su imali priliku porazgovarati na terasi.

Josipović je nakon doručka u kratkoj izjavi naglasio da je 'naša politika nastavak proširenja Europske unije'. 'Upravno na inicijativu predsjednika Pahora i mene, održan je radni doručak predsjednika jugoistočne Europe s ciljem da neformalno bez osnivanja institucija povremeno zajedno raspravljamo o važnim temama od interesa za cijelu regiju', kazao je hrvatski predsjednik.

Josipović je naglasio da su se u raspravi za doručkom iskristalizirala tri važna područja o kojima će se razgovarati. 'U prvom redu tu je proširenje i podrška Slovenije i Hrvatske nastavku proširenja Europske unije, drugo tu je mnoštvo mogućnosti koje nude projekti, posebno u infrastrukturi i treće, ova neformalna grupa želi pomoći u rješavanju otvorenih pitanja koja tište regiju', izložio je hrvatski predsjednik glavne odrednice kojima će se u budućnosti voditi.

Prvi idući sastanak, prema ideji, trebao bi biti s nekim od predsjednika ili premijera zemalja članica i uvijek uz prisutnost nekoga od visokih europskih dužnosnika. 'Za sada imamo dobru želju predsjednika Francoisa Hollandea da na idućem sastanku bude s nama, kao i netko od visokih predstavnika Europske unije, i to bi bio model po kojem bismo radili u budućnosti', objasnio je Josipović.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, čestitao je građanima Hrvatske na ulasku u Europsku uniju, ali Europskoj uniji na krupnom koraku nakon višegodišnje stanke da naprave proširenje.

'Građani Bosne i Hercegovine očekuju brže i odlučnije korake prema proširenju', kazao je Radmanović. Naglasio je da Bosna i Hercegovina od danas ima najdužu granicu s Europskom unijom, ali i jednu specifičnost s kojom se Europska unija još nije srela, a to je da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina prekida Europsku uniju. Naglasio je da neće praviti probleme Europskoj uniji, ali očekuju da Europska unija napravi iskorak i proširi se na BiH.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju pokazao da ona nije zatvorila vrata proširenju na zapadni Balkan. 'Mi to doživljavamo kao signal da će se otvoriti dva nova poglavlja pregovora jer smo sada jedina država koja s Europskom unijom vodi pristupni proces', kazao je Vujanović. Izrazio je nadu da će u Sloveniji i Hrvatskoj imati najboljega promotora vlastitih ambicija.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga smatra da je poruka upućena integracijom Hrvatske u EU i jasna poruka o tome da EU ostavlja otvorena vrata i za ostale zemlje Zapadnog Balkana.