POVJERENIK U SLUŽBENOM POSJETU

Neven Mimica izbjegao susret s Milanovićem

Bionic
Reading

Vijest da je povjerenik Europske komisije (EK) službeno posjetio Zagreb ne bi bila osobito zanimljiva kad to ne bi bio Neven Mimica, povjerenik za zaštitu potrošača, naše gore list i donedavni potpredsjednik aktualne Vlade. U petak je Mimica prvi put u svojstvu eurodužnosnika došao u Hrvatsku te je − ne časeći ni časa − održao čitav niz radnih sastanaka s dojučerašnjim kolegama, piše Slobodna Dalmacija

Budući da njegov sadašnji resor – zaštita potrošača − pokriva širok raspon pitanja koja utječu na svakodnevni život građana, europovjerenik se sastao s čak tri ministra: Brankom Grčićem, ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ivanom Vrdoljakom, ministrom gospodarstva, i Rajkom Ostojićem, ministrom zdravlja, piše Slobodna Dalmacija

Teme sastanaka bile su vezane uz potrošačku politiku u EU-u, sigurnost proizvoda i nadzor tržišta. Ministra zdravlja je, primjerice, informirao o prijedlozima uredbi Europske komisije kojima će se urediti područja medicinskih i in-vitro dijagnostičkih proizvoda, te o drugim mjerama kojima treba pojačati nadzor i praćenje štetnih pojava. Povjerenik EK Mimica posjetio je i Europski potrošački centar, te održao javnu tribinu o potrošačkoj politici.

Zanimljivo je da u Mimičinu službenom portfoliju za prvi posjet Zagrebu nije naveden sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem. Do zahlađenja odnosa između dvojice donedavno najbližih suradnika došlo je nakon što je Neven Mimica u Europskoj komisiji podržao inicijativu Viviane Reding za pokretanje sankcija protiv Hrvatske zbog 'lex Perković'. Paradoksalno je da je i sam Mimica kao član Vlade 13. lipnja bio glasao za sporni zakon, ali ga to nije priječilo da se u Bruxellesu jasno odredi za kaznu zbog njegova izglasavanja.

'Da sam na njegovome mjestu, ja bih se iz toga bio izuzeo', komentirao je Mimičin postupak premijer Zoran Milanović. Neven Mimica na novoj dužnosti, međutim, ne mora strahovati od kritika bivšeg šefa: kao europskog povjerenika mogu ga smijeniti samo Jose Manuel Barroso, predsjednik EK, ili Europski parlament.

Nije tajna ni da je trenutačno najbolje plaćen hrvatski političar: Mimičina mjesečna plaća iznosi 20 tisuća eura.