domišljata žena

Nevjerojatna priča: Izraelka se čajem i keksima spasila od Hamasovaca

19.10.2023 u 16:44

Bionic
Reading

Kad su se Hamasovi militanti s granatama pojavili u njezinoj dnevnoj sobi, Rachel Edri poslužila ih je čajem i marokanskim kolačićima sve dok policija nije upala i ubila napadače

Njezina nevjerojatna priča o preživljavanju napada hamasovaca pretvorila je 65-godišnju ženu u neočekivanu heroinu Izraela, piše Associated Press.

Za mnoge je ona postala simbol domišljatosti svakodnevnih Izraelaca prepuštenih samima sebi dok su militanti 7. listopada započeli krvoproliće. Nakon ranojutarnje sirene za zračnu uzbunu, Rachel se vratila iz skloništa u svom rodnom gradu Ofakimu i zatekla grupu militanata Hamasa u svojoj dnevnoj sobi.

'Jedan od terorista mi je rekao: ‘Podsjećaš me na moju majku.’ Rekla sam mu: ‘Ja sam stvarno poput tvoje majke. Ja ću ti pomoći, ja ću se brinuti za tebe. Što ti treba?’', ispričala je Rachel. Jedan ju je od napadača udario kundakom po licu, nakon čega ga je uspjela umiriti.

Militantima je poslužila konzervirani ananas, čaj i svoje marokanske kekse. Pjevala im je arapske pjesme, a oni su odgovarali hebrejskim. Muškarcima je ponudila Coca Colu Zero, a kada su rekli da više vole Coca Colu, ona im je ispunila želju.

  • +2
Rachel Edri Izvor: Profimedia / Autor: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

'Nakon što su popili i pojeli, postali su puno mirniji. Počeli smo razgovarati, a u jednom trenutku sam čak na trenutak zaboravila da su oni teroristi', navela je. Nakon 17 sati, spasilački tim uspio je spasiti Rachel i njenog supruga uz pomoć njihovog sina Eviatara

Eviatar, koji radi kao policajac, dao je timu skicu kuće, pomažući spasiocima da iznenade militante i ubiju ih. Budući da je kuća teško oštećena, Rachel je premještena u hotel u središnjem Izraelu. Jučer je bila jedna od nekolicine Izraelaca pozvanih na sastanak s predsjednikom Joeom Bidenom tijekom njegovog burnog posjeta Izraelu.