UPALJEN METEOALARM

Nevrijeme poharalo istok zemlje, voda potopila županijsku cestu Grubišno Polje-Daruvar

03.06.2024 u 18:26

Bionic
Reading

Jače nevrijeme pogodilo je popodne istok Hrvatske, nakon što je i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) proglasio u osječkoj regiji narančasti Meteoalarm.

Nevrijeme praćeno tučom u popodnevnim satima u ponedjeljak prouzročilo je značajne štete poljoprivrednim kulturama u okolici Županje, a stradali su i brojni vrtovi građana toga vukovarsko-srijemskog grada.

Iz gradske uprave za sada ne raspolažu podacima o obimu šteta koje je led prouzročio, ali su, kako navode, bez sumnje velike. Osim poljoprivrednih usjeva, stradali su i i vrtovi građana Županje.

Poljoprivrednik Marko Maroševac kaže kako je najviše stradalo područje uz rijeku Savu gdje su štete na usjevima i najveće.

"Upravo stojim na polju pšenice koje gotovo pa nema više. Na šest hekatara smo jesenas posadili tu krušaricu, a led ju je stukao gotovo 90 posto", kaže taj županjski poljoprivrednik, dodajući kako leda još uvijek ima na poljima iako je od ledotuče prošlo više od dva sata.

Potopljena županijska cesta

Zbog vode na kolniku prekinut je promet županijskom cestom Grubišno Polje-Daruvar u mjestu Donja Rašenica, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Cesta je zatvorena u 16 sati zbog izlijevanja oborinskih voda iz odvodnih kanala, na dijelu između mjesta Donja Rašenica i Gornja Rašenica, te na ulazu u mjesto Ivanovo selo.

Ranije je nevrijeme poharalo obalno područje. Prema podacima mreže postaje Pljusak.com, u Starigradu su pale 62 litre kiše po metru kvadratnom, a slijede Krković 55, Biograd na Moru - Betina 53, Starigrad Paklenica i Kaprije 51, Žirje 44, Paklenica PD 40, Zaton 39, Nisko 27, Vodice 25, Benkovac 24 itd.

  • +3
Nevrijeme srušilo stablo na dva osobna vozila Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Nevrijeme je oko 12:30 pogodilo dijelove Čiova, a bilo je i tuče. Nakon toga nevrijeme je pogodilo i Šoltu, a tuča je padala i u okolici Zadra.

Meteorolozi su za danas prognozirali promjenjivo oblačno i nestabilno za cijelu Hrvatsku. Mjestimice će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti i jače izraženi te obilni, posebice na istoku. Prema večeri postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, ponajprije na jugu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz pljuskove prolazno pojačan. Na Jadranu će puhati jugo te sjeverozapadnjak, kratkotrajno i jak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24 °C.