ZAHTJEV PREDSJEDNIKU

Nikolić se treba odreći titule četničkog vojvode!

22.02.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Više nevladinih organizacija zatražilo je, u otvorenom pismu, od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se javno odrekne titule četničkog vojvode, koja mu je dodijeljena 1993. na Romaniji u Bosni i Hercegovini u jeku rata

Ta gesta bi bila od velikog značaja za Srbiju i njezine odnose s drugim državama, bez obzira na to što ta titula nema nikakvu vrijednost ni smisao, navode iz nevladinih organizacija koje su potpisale otvoreno pismo, prenosi Mondo. 'Uvijek je gesta prve osoba u državi bila primjer za ugled, a Vaš simboličan raskid s prošlošću bio bi ohrabrenje za mnoge druge koji to isto žele učiniti, ali ne znaju kako će društvo na to gledati. Uostalom, vjerujemo da se i Vi sami ne ponosite tom epizodom Vašeg života', stoji u pismu.

Što da se danas u Srbiji misli o fenomenu četništva, on će u najmanju ruku ostati diskutabilan i kontroverzan, dok naši najbliži susjedi o njemu, a naročito o neočetništvu iz devedesetih godina, misle sve najgore, upozoravaju nevladinih organizacija potpisnica pisma. 'Mi ćemo kao narod biti vječno odgovorni za zločine koje su naši sunarodnjaci počinili, ali i sebi i drugima dugujemo barem to da stvari nazovemo pravim imenom i da za sva vremena raskinemo s onim što nas je obrukalo pred svijetom', poručuje se Nikoliću.

'Gospodine predsjedniče, Vi ste rekli da želite biti predsjednik svih građana Srbije, na što Vas i Ustav obavezuje. Ali dok nosite tu vojvodsku titulu, to ne možete biti. Veliki broj građana Srbije ne želi da se identificira s četništvom, ne želi da ga predstavlja netko tko pripada tom dijelu društva i dužni ste da se odreknete nečega što Vas čini predsjednikom samo jednog dijela Srbije', navodi se u pismu.

Tekst su potpisali Savez antifašista Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond 'Biljana Kovacevic Vučo' i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.