INTENZIVIRANJE SUKOBA

Njemačka šefica diplomacije spustila Putinu, Blinken upozorava: Rusi osmislili 'scenarij provokacija' da opravdaju napad

18.02.2022 u 16:38

Bionic
Reading

Šef američke diplomacije Antony Blinken rekao je u petak da u intenziviranju sukoba na istoku Ukrajine vidi "scenarij provokacija" koji su osmislili Rusi s ciljem da opravdaju napad na Ukrajinu

Događaji u "zadnjih 24/48 sati" "dio su scenarija koji se već provodi, a sastoji se od stvaranja lažnih provokacija, zatim odgovora na te provokacije i naposljetku nove agresije na Ukrajinu", rekao je Blinken u govoru na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

"Premda mi činimo sve što je u našoj moći da jasno damo do znanja da postoji diplomatski put" za tu tešku krizu između Zapada i Rusije, "jako smo zabrinuti time što to nije put kojim ide Rusija", dodao je.

Blinken je slične optužbe iznio i u četvrtak pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Granatiranja na istoku Ukrajine nastavila su se u petak drugi dan zaredom, za što se međusobno optužuju ukrajinska vojska i proruski separatisti.

Rusiju, koja niječe da planira invaziju, ali traži da se NATO povuče iz istočne Europe, smatra se vojnim pokroviteljem i financijerom separatista na istoku Ukrajine.

Annalena Baerbock i Antony Blinken Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Bilo bi "katastrofalno" da kriza između Rusije i Ukrajine preraste u rat, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je otvorio konferenciju.

Ruski prijedlozi nisu ohrabrujući za Njemačku

"S obzirom na koncentriranje ruskih postrojbi oko Ukrajine, duboko sam zabrinut zbog povećanja napetosti i spekulacija o vojnom sukobu u Europi", upozorio je.

  • +29
Satelitske snimke ruske vojske Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Rusija "apsolutno neprihvatljivo prijeti" europskoj sigurnosti, rekla je šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock.

Nedavne ruske izjave o djelomičnom povlačenju snaga "bile su tračak nade", ali Baerbock je rekla da želi "vidjeti djela, jer je ruska prijetnja i dalje realna".

"Ova kriza nije ukrajinska kriza. Ovo je ruska kriza", naglasila je.

Rusija je u četvrtak predala SAD-u svoje strateške zahtjeve u pogledu sigurnosti u Europi u cilju ublažavanja krize oko Ukrajine, no Baerbock je ocijenila da ruski prijedlozi "do sada nisu ohrabrujući".

Ruske vojne vježbe Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

"Spremni smo razgovarati u svakom trenutku" o tim pitanjima s Rusijom, ali "ne o prijedlozima koji dovode u pitanje sigurnosnu arhitekturu u Europi koju smo zajedno izgradili".

Ranije tijekom dana ona je osudila ruske zahtjeve kazavši da "potječu iz hladnog rata".

Svjetski čelnici i diplomati visokog ranga razgovaraju u Muenchenu od petka do nedjelje o obrambenim i sigurnosnim pitanjima.

Sudjeluju i američka potpredsjednica Kamala Harris, glavni šefovi diplomacija EU-a, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Rusi, koji inače redovito sudjeluju na toj konferenciji, ove godine nisu poslali predstavnike.