strašna invazija

Njemačka u panici: Hrane se kabelima, 'gase' internet, a ima ih na milijune

18.09.2024 u 20:22

Bionic
Reading

Invazija mrava Tapinoma magnum, koji potkopava igrališta i hrani se električnim i internetskim vodovima, nastavlja se širiti Njemačkom

Mravi su došli iz Sredozemlja i napali Lörrach (Baden-Württemberg) preko Švicarske. Zatim su krenuli preko Kehla u Karlsruhe. U Schwarzwaldu su paralizirali internet. Zbog divljanja mrava nestalo je i struje. Sada kukci napreduju prema Stuttgartu, piše Bild.

Znanstvenik Manfred Verhaagh iz Državnog prirodoslovnog muzeja Karlsruhe potvrdio je da su životinje prvi put uočene u zajednici Kampfelbach (u Enzkreisu između Karlsruhea i Stuttgarta). 'U vezi s tim smo u kontaktu s okružnim uredom', objašnjava nestranački gradonačelnik Thomas Maag.

Badenski pogranični grad Kehl (Baden-Württemberg) smatra se žarištem najezde mrava. U općini na Rajni jedno je igralište moralo biti zatvoreno zbog njih.

Ogromne kolonije naselile su kompleks i erodirale tlo, kako je grad objavio. U Kehlu su u dva dijela grada otkrivene takozvane superkolonije s milijunima životinja.

Vrsta Tapinoma magnum, koja dolazi iz mediteranske regije, dokumentirana je na raznim lokacijama na jugozapadu već nekoliko godina, uključujući Lörrach, Karlsruhe i Heidelberg. Susjedne regije u Rhineland-Pfalz, Hesse i istočna Francuska također su pogođene.

Ministarstvo okoliša Stuttgarta kaže da je u kontaktu sa znanstvenicima i drugim zemljama kako bi dobili informacije o pojavi, posljedicama i učinkovitosti metoda kontrole. Kako je izvijestila glasnogovornica, općine u Švicarskoj također imaju problema s tom vrstom mrava.

'Na temelju trenutnih saznanja, izuzetno je teško ili čak nemoguće učinkovito se boriti protiv velikih kolonija poput onih u Kehlu', prenosi njene riječi njemački tabloid.

Stručnjake brine stres građana zbog najezde, s obzirom na to da ne prenose bolesti, iako mogu izazvati kratkotrajne alergijske reakcije.

'Psihološki stres zbog masovne najezde mrava ne treba podcijeniti', rekao je biolog Bernhard Seifert iz Prirodoslovnog muzeja Senckenberg, kako piše Bild.