pretenzije na vlast

Njemački AfD nakon EU izbora tvrdi: 'Imamo pravo vladati'

10.06.2024 u 21:47

Bionic
Reading

Drugi najbolji rezultat krajnje desne njemačke stranke AfD na izborima za Europski parlament naglasio je rastuću snagu stranke i njezine pretenzije na vlast, rekla je supredsjednica stranke Alternativa za Njemačku u ponedjeljak

Druge njemačke političke stranke odbile su koalirati s AfD-om ili surađivati s krajnje desnim populistima u vladnim tijelima, nastojeći time onemogućiti dolazak te stranke na vlast.

"Jučer smo već slavili", rekla je supredsjednica Alice Weidel novinarima u Berlinu. "Ljudi od nas žele da preuzmemo odgovornost upravljanja."

Weidel je ustvrdila da povećana podrška stranke, osobito na istoku Njemačke, znači da ih se ne može držati van vlade zauvijek. Tri istočnonjemačke savezne države trebale bi u rujnu održati izbore, a AfD je bio jasan favorit u toj regiji na izborima za EU parlament.

"Imamo pravo vladati", rekla je. "Ako pogledate rezultate u Saskoj, onda znate tko će biti sljedeći premijer savezne države."

Također je tražila od kancelara Olafa Scholza da sazove prijevrmene izbore, s obzirom na slabe rezultate svih triju stranaka njegove koalicije.

AfD izabrao svoje vodstvo u EU parlamentu

Izaslanstvo AfD-a u Europskom parlamentu predvodit će René Aust, odlučili su novoizabrani AfD-ovi političari u ponedjeljak.

Do te odluke došlo je nakon što je s osam glasova za i četiri glasa protiv izglasano izbacivanje Maximiliana Kraha iz izaslanstva AfD-a. Krah je bio vodeći kandidat AfD-a na izborima za EU parlament, no stranka mu je zabranila kampanju tik prije izbora.

Aust je zamjenik AfD-a u srednjonjemačkoj saveznoj državi Tiringiji.

Krah se borio i s nekoliko skandala, uključujući i optužbe da je primao mito od Rusije i Kine. Bivši visoki pomoćnik Krahu odvojeno je uhićen na temelju optužbi da je špijunirao za Kinu.

Krah je također iznio vrlo kontroverzne opservacije u talijanskim novinama da nisu svi članovi zloglasne SS nacističke paravojske bili kriminalci.

Međutim, očekuje se da će Krah svejedno zauzeti mjesto u EU parlamentu, jer je unatoč izbacivanja iz AfD-ova izaslanstva, i dalje član te stranke.

Za razliku od Kraha, kandidat broj dva s AfD-ove izborne liste, Petr Bystron, bit će dio AfD-ova izaslanstva u Bruxellesu unatoč tome što se suočio s optužbama o stranom utjecaju.

Bystrona se povezivalo s proruskim medijem, a prema izvješću čeških novina, navodno je snimljen kako prihvaća novac od izvora povezanih s Kremljem.

Bystron je oštro nijekao optužbe i, prema supredsjedniku AfD-a Tinu Chrupalli, zakleo se svojim novim kolegama u ponedjeljak da nije primao novac i da su optužbe protiv njega neistinite.

Izbacivanje Kraha iz AfD izaslanstva mogao bi biti dio plana da se riješe nesuglasice s drugim strankama krajnje desnice u EU parlamentu koje čine blok Identitet i demokracija (ID), uključujući i populističku stranku Nacionalno okupljanje francuske političarke Marine Le Pen.