propaganda ne spava

Nova meta Rusa: 'Kamala s nuklearkom opasnija od majmuna s granatom'

23.07.2024 u 11:08

Bionic
Reading

Na površini se doima da Kremlj nije ni trepnuo na politička previranja u Washingtonu. Bidenovo povlačenje iz utrke za Bijelu kuću i njegova podrška Kamali Harris na prvi pogled u Kremlju i nije uzburkala vode. Rusko vodstvo je ostalo suzdržano. No ispod površine na noge se digla cijela vojska ruskih propagandista, šireći kakofoniju rasizma, seksizma i zavjera

'Kamala s nuklearnim oružjem gora je od majmuna s ručnom granatom', rekao je Andrej Sidorov, dekan Fakulteta globalnih politika na moskovskom sveučilištu, u nedjelju na ruskoj državnoj televiziji.

Voditelj emisije, Vladimir Solovjov, potom je pokazao videoisječak u kojem Donald Trump komentira kako Harrisin smijeh ukazuje na to da je luda, nakon čega ruska televizija pokazuje kompilaciju isječaka u kojima se Harris smije, piše Politico.

Zajedljiv ton Sidorova i Solovjeva potpuno je suprotan onome glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, koji je te iste večeri pokazao da ga politička previranja u Washingtonu baš i ne diraju, rekavši da se u četiri mjeseca do izbora još mnogo toga može promijeniti.

'Prioritet za nas je postizanje ciljeva specijalne vojne operacije', dodao je Peskov, referirajući se, na putinovski način, na rat u Ukrajini.

Tri glavne teze u propagandi

No unatoč tome što se trude stvoriti dojam neutralnosti i neumiješanosti u unutarnja pitanja drugih država (posebice nakon što su isplivali dokazi o njihovu uplitanju u američke izbore 2016.), ruski propagandisti pričaju sasvim drugu i vrlo pristranu priču.

Prihvatili su političke zavrzlame u SAD-u kao priliku da Rusiju stave u superiorniju poziciju i preumjere pozornost Rusa s problemima kod kuće.

  • +4
Kamala Harris Izvor: EPA / Autor: Ting Shen / POOL

Na državnim medijima i objavama proruskih komentatora na društvenim mrežama mogu se ovih dana čuti tri glavne teze – da je Biden gubitnik, da je Harris oličenje zla te da je američka demokracija otišla potpuno ukrivo.

Maria Zaharova, glasnogovornica ruske diplomacije pozvala je i na istragu o povezanosti američkih medija i određenih političkih krugova koji su 'udruženim snagama prikrivali istinu o Bidenovom mentalnom stanju, manipulirajući javnim mnijenjem'.

Harris glavna meta

Rekla je i da svi znaju da Biden nije napisao izjavu u kojoj je najavio svoje povlačenje, te da eventualno još možemo raspravljati i tome je li je on doista pročitao.

No najviše ipak riječima časte Kamalu Harris, koju su ruski propagandisti, očigledno, označili kao glavnu metu.

Peskov je u ponedjeljak optužio Harris za neprijateljsku retoriku. Sergej Markov, analitičar s vezama u Kremlju, na svom Telegram kanalu napisao je da će 'cijela duboka država podržati Harris, kao i svi saveznici, a prije svega Europa'.

'Ovo bi moglo postati bitno, u slučaju namještanja izbora kao 2020, kad su europske zemlje odmah priznale rezultat, time pomažući odbaciti tvrdnje o namještanju', lažno je utvrdio Markov.

Ruski propagandist Sergej Mardan također se oglasio, napisavši da 'duboka država doista planira odabrati babu za predsjednika'.