duma usvojila zakon

Nova ruska taktika protiv neposluha vojske: Imaš mobitel, ideš u zatvor!

25.07.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Ruski parlament usvojio je u srijedu zakon kojim se vojnicima na bojišnici u Ukrajini povećavaju kazne za osobnu upotrebu prijenosnih uređaja s internetom. Posjedovanje uređaja koji im omogućuju pohranjivanje ili slanje videa, fotografija ili geolokacijskih podataka odsad povlači za sobom utamničenje do 15 dana

'Zakon ima cilj sigurnost vojnog osoblja i postrojbi', rekao je predsjednik Odbora Državne dume za obranu Andrej Kartapolov za rusku novinsku agenciju Interfax.

Novi zakon uslijedio je nakon izvješća da ruska vojska ima rekordne gubitke na bojišnici, pri čemu ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva procjenjuje da gube više od 1000 vojnika dnevno u srpnju, piše Politico.

Kako su se gubici povećavali, tako je rastao pritisak u Rusiji, prvenstveno supruga i majki vojnika, da se njihovi muževi i sinovi s bojišnice konačno vrate kućama. U svibnju, nakon jednog od rijetkih prosvjeda u središtu Moskve, Kremlj je proglasio Mariju Andrejevu, jednu od čelnica pokreta 'Put kući', stranom agenticom.

'Najsmješnije je to što nemam ni važeću stranu putovnicu. A kad bi provjerili moje bankovne račune, znali bi da tamo nema nijednog centa iz inozemstva', rekla je Andrejeva za Moscow Times.

'Put kući' jedna je od nekoliko neformalnih skupina članova obitelji mobiliziranih ruskih vojnika te su uputili jednostavan zahtjev vlastima: da dopuste povratak kućama njihovim sinovima, braći i muževima koji su na prvoj crti bojišnice od mobilizacije u jesen 2022.

Noseći bijele marame, svaki tjedan polažu karanfile na grob Neznanog vojnika pokraj Kremlja i drugih ratnih spomenika diljem zemlje kako bi skrenuli pozornost na svoj cilj. Pokret je stalno rastao, na gotovo 60.000 pratitelja na Telegramu.

  • +8
Raketni napad na Ukrajinu Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Stoga se 'Put kući' okrenuo i drugim taktikama, postajući sve kritičniji prema vlastima i samom ratu. Ovog proljeća grupa je počela pozivati ​​rodbinu mobiliziranih vojnika da svake subote u 17 sati otvore prozore i lupaju po posuđu. Tzv. marš praznih lonaca zamišljen je tako da bukom 'probudi' i ostale, ne samo lokalno, već u cijeloj zemlji, kazala je osnivačica Varja za Moscow Times, tražeći da govori pod pseudonimom jer se boji da bi život njezinog supruga inače mogao biti u opasnosti.

Proratni blogeri, poznati kao Z-blogeri, također su kritični prema vladajućima, kao i novim zakonskim odredbama o prijenosnim uređajima. Jegor Guzenko, poznat i kao Trinaesti, poručio je na Telegramu da se cijela vojska oslanja na internetske uređaje. 'Ali kako to uredski štakori mogu razumjeti i znati? Pustimo ološ iz Dume da sam ide u rat', napisao je.

'Zastarjela shvaćanja'

Još jedan bloger, pod imenom Dva Majora, kritizirao je taj potez kao dokaz zastarjelog shvaćanja mobilizacije. 'Odlučili su da se vojnik treba boriti ne misleći na svoju obitelj, a obitelj mobiliziranog treba, kao obitelj vojnika u Drugom svjetskom ratu ili obitelj Kozaka, biti ponosna što je čovjek mobiliziran', naveo je bloger s preko 700.000 pratitelja na Telegramu.

Ukrajinska agencija Molfar, koja svakodnevno analizira ruske aktivnosti na bojnom polju, rekla je za Politico da već neko vrijeme bilježe pad podataka koje ruska vojska objavljuje na društvenim mrežama. 'Na početku ruske invazije na Ukrajinu situacija je bila radikalno drugačija, s mnogo postova ruskih vojnika na društvenim mrežama, uz objavu lokacija i drugih osjetljivih podataka', rekao je Maksim Zraževski, voditelj istraživanja u Molfaru.

'Zakon će vjerojatno smanjiti količinu ove vrste podataka, ali vojska nije jedini izvor informacija s bojnog polja. Vrijedni podaci često se mogu pronaći na civilnim profilima društvenih mreža ili čak u službenim izvorima, poput ruskog ministarstva obrane', dodao je.

Novi zakon zabranjuje i prenošenje podataka o građanima pozvanim na vojnu obuku i otpuštenima iz vojske te članovima njihovih obitelji.