visoki rizik

Novo žarište u Kini: Obustavljen željeznički promet u okrugu Shulan

10.05.2020 u 17:11

Bionic
Reading

Kina je u nedjelju izvijestila o 14 novih slučajeva oboljenja od koronavirusa, što je prvi dvoznamenkasti pokazatelj u posljednjih deset dana. Jedanaest od ukupno 12 'domaćih' infekcija registrirano u sjeveroistočnoj regiji Jilin, a lokalne vlasti opet su podignule razinu prijetnje na visoki rizik u okrugu Shulan.

Vlasti tvrde da je izbijanje novog vala zaraze u Shulanu prouzročila 45-godišnja stanovnica koja nije nigdje putovala niti je imala rizične kontakte, ali je zarazila svog supruga, tri sestre i ostale članove obitelji. U tom okrugu do daljnjeg je obustavljen sav željeznički promet, piše britanski Guardian.

U Kini je, prema službenim podacima, od početka epidemije zaraženo 83.994 ljudi, a umrlo ih je 4.637.

Južna Koreja u nedjelju je prijavila 34 novozaraženih, a svi slučajevi povezani su s noćnim klubovima i barovima u glavnom gradu Seulu. Zbog tog žarišta nadvila se prijetnja nad cijelu zemlju, koja je slovila za uspješnog borca protiv koronavirusa.

Podsjetimo, Seul je u nedjelju naredio zatvaranje barova i noćnih klubova zbog pojave novog žarišta bolesti, a južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je stanovništvo na najveći mogući oprez.

  • +5
Kina u doba pandemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Više od 50 novih slučajeva zaraze povezuje se s 29-godišnjim muškarcem pozitivnim na koronavirus, koji je prošlog vikenda 'obišao' pet noćnih klubova i barova u Itaewonu, jednom od trendovskih dijelova Seula.

  • +4
Koronavirus u Južnoj Koreji Izvor: EPA / Autor: YONHAP