... koji imaju drugačiji, prirodniji pogled na život i njegove procese. Ne trtljaju o smaku svijeta, recesiji, zagađenoj planeti nego pokušavaju napraviti nešto dobro, zdravo i korisno
Ovaj tjedan ne kuham. Skitam se i jedem posvuda. Uglavnom takozvanu zdravu hranu, bezmesnu. Povrće, juhice, salatice. I pričam/družim se s inspirativnim ljudima.
Nikad nisam mislila da ću pisati o Pejićima, jer nisam kupac u njihovim dućanima, pobornica sam placne kupnje pa sve tamo i nabavljam. Za mene je to zdrava hrana. No ovo ionako nije reklama za Bio&Bio
Ovo je priča o ljudima koji su pioniri nečeg novog, drugačijeg u našoj zemlji.
O viziji, unaprijeđenju, realizaciji, širenju horizonata, skupljanju istomišljenika koji su voljni stvari mijenjati
U smislu poboljšanja, obrazovanja, a ne isključivo profita
I tu skidam kapu. Uvijek kapituliram pred vizionarima. Kao što sam jučer najavila, pisat ću o Zrnu ...
... prvom eko imanju u Hrvata koje je daavno, prije 24 godine, pokrenula gospođa Zlata Nanić
Ono što mi je ušlo u uho iz predavanja Zlatka Pejića o Zrnu su riječi: nula otpada, kompostiranje, održivi razvoj, kišnica, obnovljivi izvori energije, blagodati ambrozije!
Zla biljka odgovorna za šmrcave noseve na Zrnu je ove godine zaštitila mahune soje od jakog sunca i suše. Razrasla se po polju i stvorila sjenu. Dakle i drač je ponekad good guy :)!
Iz Haninih PR materijala:
Ekoimanje Zrno nalazi se u Habijanovcu kraj Vrbovca. Prostire se na 20 ha, a od 2010. godine je u vlasništvu Biovege
Na njemu se uzgaja 50-ak kultura; žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini, voće i povrće
Akvizicijom Zrna Biovega započinje s razvojem vrlo važnog pravca u razvojnoj strategiji: vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda. Do studenoga će se u bio&bio ponudi ukupno nalaziti 13 vrsta originalnog beskvasnog kruha
Ekološki beskvasni kruh sa Zrna, nastao prema ideji ZlatkaPejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica koje na imanju prolaze cijeli proces
od samog uzgoja, mljevenja u malom mlinui proizvodnje u pekarskom pogonu po uzoru na artisan bakery.
Usvijetu se ovakav kruh popularno naziva sourdough bread, a kod nasbeskvasni kruh ili kruh na bazi kiselog tijesta. Osim uobičajenihsastojaka, kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda
Zaproizvodnju kruha voda se crpi s dubine od 120 m inije kemijski tretirana. Svakako vrijedi naglasiti i posebnost samog postupka proizvodnje; korištenje fermentirane baze odnosno startera umjestokvasca.
Kruh je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na ekoimanjima kooperanata iz najbližeg okruženja
Zrno djeluje kao održivo imanje na kojemu se provode svi segmenti od uzgoja kultura (eko sjeme staro je čak 20 godina) do prerade, proizvodnje i distribucije gotovih proizvoda. Na imanju se nalazi i logistički centar za otpremu proizvoda u supermarkete i trgovine.
Ogledni vrt sa začinskim biljem podijeljen je na 4 dijela, ovisno o stranama svijeta, s čime suusklađeni i smjerovi sadnje; sjever-jug; istok-zapad. Na južnom dijeludominantno je plodovito povrće i mediteransko bilje, dok sjevernimdijelom dominiraju korjenasto bilje i kontinentalni začini. U središnjemdijelu vrta je kamenjar s 20-ak vrsta začinskog bilja, dok su najužnoj strani zastupljeni dalmatinski kamen i mediteranski začini
Uzgoj shiitake gljiva ... u oblicama
I uzgoj ...
... gljiva općenito. Ima ih po cijelom imanju, a uskoro će se nalaziti i u obližnjim šumama, jer se sprema micelizacija istih
Završetak obilaska i ...
... završetak ručka. Trpanje ostataka prefine štrudle od jabuka u torbu. Uhvaćena sam u zlo - djelu. Pored mene se smiješi urednica časopisa Ženska posla Nataša Ozmec
Maja isprobava pozadinu s nama za fotkanje bračnog para Pejić i gđe Almire Osmanović
Ova se divotica također nalazi na imanju. Uz lopoče je najljepše meditirati u sumrak, zato ću se vratiti na Zrno, kad tad, i to iskusiti ;)