SKANDAL U TAJNOJ SLUŽBI

Obamini čuvari pijani padali po hotelu

26.03.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Tri američka tajna agenta čija je zadaća brinuti se o sigurnosti predsjednika Baracka Obame u Nizozemskoj poslana su kući zbog 'disciplinskog prekršaja'

Prema izvještaju Washington Posta, jedan od agenata bio je toliko pijan da se onesvijestio u hodniku hotela u Amsterdamu. Glasnogovornik tajnih službi odbio je dati detalje o incidentu, ali je rekao da su tri agenta pod istragom te su poslani kući.

Godine 2013. dva agenta uklonjena su iz osobnog osiguranja predsjednika Baracka Obame zbog optužbi za seksualno napastovanje i kršenje discipline. I 2012. godine nekoliko agenata je otpušteno zbog optužbi da su koristili usluge prostitutki tijekom predsjednikova posjeta Kolumbiji.

Glasnogovornik tajnih službi Ed Donovan je kazao da se incident odigrao prije predsjednikova dolaska u Nizozemsku na summit u ponedjeljak. Također je naglasio da predsjednikova sigurnost nijednom nije dovedena u pitanje.The Washington Post navodi da su sva tri agenta bili pripadnici protuterorističkog tima koji je zadužen štititi predsjednika i da je jedan od tri suspendirana agenta bio vođa tima.Pozivajući se na neimenovane izvore, ovaj list navodi i da je jednog od agenata pronašlo osoblje hotela u nesvjesnom stanju izazvanom pretjeranom konzumacijom alkohola.

Obama je posjetio Nizozemsku, prvu od četiri postaje jednotjednog putovanja. Elitne sigurnosne snage nastoje ponovo izgraditi povjerenje javnosti nakon skandala s prostitutkama u travnju 2012. godine.Brojni agenti su otpušteni iz službe nakon što su unajmili prostitutke u Kolumbiji. Nakon skandala agencija je uvela nove procedure koji su trebale zaustaviti razuzdano ponašanje agenata. Očito im nije uspjelo.