humanitarno pravo

Od Izraela se traži dokaz da se ispod bolnice krije Hamasov zapovjedni centar

17.11.2023 u 07:31

Bionic
Reading

Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je Izrael da njegovom timu odobri pristup Gazi kako bi istražili tvrdnje o bolnici Al Šifa.

“Moramo ovo istražiti tako da imamo pristup. Ne možemo se osloniti ni na jednu ni na drugu stranu kada je ovo u pitanju", rekao je Volker Türk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, CNN-u odgovarajući na pitanje o navodima izraelske vojske da Hamas skriva oružje u bolnici.

Rekao je da situacija treba "neovisnu međunarodnu istragu, jer imamo različite narative".

Izrael je pod rastućim međunarodnim pritiskom da otkrije dokaz o onome što je opisao kao Hamasov zapovjedni i kontrolni centar ispod bolnice Al-Shifa, dok su izraelske snage rano u srijedu pokrenule raciju u toj ustanovi. Vladin medijski ured kojim upravlja Hamas zanijekao je da koristi bolnicu kao zapovjedni i kontrolni centar — nazivajući izraelske tvrdnje "neutemeljenim lažima".

Türk je rekao da bolnice u svakom trenutku imaju posebnu zaštitu prema humanitarnom pravu.

“Ne možete koristiti civile, pogotovo bolnice, u bilo kakve vojne svrhe i ne možete napasti bolnicu bez jasnih dokaza", rekao je Türk.

UN-ov dužnosnik je rekao da istražitelji ne mogu ići u Gazu "dok bombe padaju ili dok se odvijaju vojne operacije", pa je njegov tim za sada prati situaciju izdaleka. Rekao je da je prethodno zatražio je od izraelske vlade pristup Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali, ali je "još uvijek čeka odgovor".

Postupci i Izraela i Hamasa od masakra militantne skupine nad oko 1200 ljudi 7. listopada moraju se istražiti, rekao je Türk.

Otkako je Hamas pokrenuo svoje drske napade 7. listopada, a Izrael odgovorio intenzivnim zračnim napadima i kopnenom ofenzivom, obje su strane optužene za ratne zločine.

"Vidjeli smo... teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Türk, govoreći općenito o akcijama s obje strane.