MUJKANOVIĆ U AVAZU

'Odnos Hrvatske prema islamu je uzor za EU'

06.05.2013 u 11:37

Bionic
Reading

Hrvatska je država koja može biti primjer cijeloj Europi kako se odnosi prema manjinskom narodu, izjavio je u ponedjeljak za sarajevski 'Dnevni avaz' glavni imam medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hajrudin Mujkanović komentirajući otvaranje islamskog centra i džamije u tom gradu upriličeno proteklog vikenda

Mujkanović je kazao kako je nazočnost velikog broja vjernika i posjetitelja bila očekivana no sudjelovanje najistaknutijih dužnosnika države, Primorsko-goranske županije i gradskih vlasti Rijeke cijelom je događaju dalo posebno značenje.

'Radi se o međusobnom poštovanju i uvažavanju. Hrvatska je sigurno primjer Europi kako se odnosi prema manjinskom narodu. Svečanost i govori prođu, gosti odu no ostaje dojam pripadanja koji se ničim ne može nadomjestiti. E, to se dogodilo nama, u Rijeci', kazao je Mujkanović.

Istaknuo je kako je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osobno dočekao sve uzvanike na svečanosti ostvaranja što je, kako je kazao, zadivilo sve muslimane, ali i sve druge građane.

Za Mujkanovića je posebice važan dolazak predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i njegova prethodnika Stjepana Mesića te drugih najviših hrvatskih dužnosnika.

Da je ozračje bilo toplo i srdačno, 'govori i podatak da je predsjednik Josipović ostao s nama skoro do poslije podne. To vrijeme proveo je u društvu našeg reisa Huseina Kavazovića, muftije Aziza Hasanovića i ostalih uzvanika, razgovarao je s mnogim gostima, ali i običnim ljudima', podsjetio je Mujkanović.