izazovi suradnje

Okupljaju se znanstvenici u Golubiću Obrovačkom; evo o čemu će raspravljati

26.08.2024 u 09:15

Bionic
Reading

'Hrvatsko-srpski odnosi: suvremeni izazovi suradnje i nasljeđa' tema je 17. međunarodne znanstvene konferencije koja je započela u Golubiću Obrovačkom i Šibeniku

U sklopu konferencije održat će se dvije tematske sesije, Suradnja i nadilaženje problema europskih manjina kroz povijest – povijesni temelji i suvremeni izazovi identiteta Srba i Hrvata te Kulturno nasljeđe bukovičkog kraja. Naglasak prve sesije bit će na razumijevanju i suočavanju s izazovima koje manjine susreću nakon međunarodnih sukoba, u kontekstu smjernica za izgradnju mira, zaštitu ljudskih prava i promicanje suradnje među zajednicama.

U drugoj sesiji naglasak će biti na kulturnom, povijesnom, tradicijskom i etnološkom bogatstvu bukovičkoga kraja i doprinosu hrvatskom društvu u cjelini, te na turističkoj perspektivi i razvoju istoga.

Konferenciju organiziraju Udruga za povijest, suradnju i pomirenje (Obrovac, Hrvatska), Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (Novi Sad, Republika Srbija) i Institut za istraživanje migracija (Zagreb, Hrvatska), a očekuje se sudjelovanje do 20 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.