OBILNE PADALINE

Oluja Beryl poharala Teksas, dva milijuna domova bez struje

08.07.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Tropska oluja Beryl s olujnim vjetrovima i prolomom oblaka u ponedjeljak je poharala Teksas te se uputila prema unutrašnjosti, izazvavši zatvaranje naftnih luka i otkazivanje stotina letova, a zbog nje je više od dva milijuna domova i tvrtki ostalo bez struje.

Beryl, najraniji ovosezonski uragan pete kategorije, oslabio je nakon što je poharao obalni grad Matagorda u Teksasu i uputio se prema Houstonu, rekao je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja, za koju se očekivalo da će ubrzano slabjeti kako se bude kretala prema unutrašnjosti, prošli tjedan se razorno obrušila na Jamajku, Grenadu i Sveti Vincent i Grenadine, u čemu je poginulo 11 osoba, srušene su zgrade i električni vodovi.

U Teksasu, šerif okruga Harris Ed Gonzalez rekao je u ponedjeljak na X-u da je prema preliminarnim informacije jedna osoba poginula nakon što se drvo srušilo na kuću.

Energetska industrija ove savezne države, najveći proizvođač američke nafte i prirodnog plina, pripremila se na posljedice oluje Beryl koja je usporila rafinerijske aktivnosti i uzrokovala evakuacije na nekim proizvodnim lokacijama. "Životno opasna oluja i obilne padaline trenutno pogađaju dijelove Teksasa. Razorni vjetrovi pušu duž obale te se kreću prema unutrašnjosti", rekao je NHC čak i uoči gubitka snage Beryla.

Nakon upozorenja da bi mogla uslijediti smrtonosna oluja, stanovnici su požurili da osiguraju prozore i snabdiju se gorivom i drugim važnim potrepštinama.

Prije svanuća, snažni udari vjetra i obilna kiša pogodili su Galveston, Sargent, Lake Jackson i Freeport, moglo se vidjeti na televizijskim snimkama. Do kasnog jutra, brojna srušena stabla blokirala su ceste u Houstonu, dok je najgori dio oluje bio već prošao.