KONAČNO RJEŠENJE TEK 2020.

Opara objavio početak radova na Žnjanu: U akciji sve gradske tvrtke, stižu i 'splitske kućice'

19.03.2018 u 14:51

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće u utorak bi trebalo donijeti odluku o izmjeni urbanističkog plana za prostor Žnjana, čime i formalno započinje postupak uređenja ove plaže na osnovi nedavno dovršenog javnog natječaja. Paralelno, kako je na brifingu za novinare objavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koncem ovog tjedna započinju radovi na privremenom uređenju koje će biti na snazi ovog, ali i idućeg ljeta

Na teren će izaći radnici splitskih komunalnih tvrtki koji će Žnjan postupno uređivati u dijelu gdje je to formalno moguće: 'provlačiti' infrastrukturu, postaviti deset javnih zahoda i svlačionice, djelomično zasaditi zelenilo, organizirati parkiranje i obnoviti samu plažu. Postavit će se ukupno osam 'ugostiteljskih sklopova' s dva modula od 12 četvornih metara te jednim modulom za skladište. Njih sedam bit će znatno udaljeniji od obale u odnosu na bespravne kafiće srušene prošle godine, ali nešto bliži u odnosu na konačno rješenje, kako bi se omogućilo to da se istovremeno uređuje planirana šetnica i ostali sadržaji na platou.

Krstulović Opara s novinarima je detaljno prošao kompletnu proceduru i gotovo stotinu različitih koraka potrebnih i za privremeno i za konačno uređenje Žnjana.

Oduljilo se zbog šume propisa

Premda se još uvijek sve kreće u okviru zadanog hodograma, sasvim je izvjesno da posao neće biti dovršen do idućeg ljeta: šest mjeseci trebat će za izradu urbanističkog plana, još nekoliko za projekte i ostalu dokumentaciju, potom treba upisati pomorsko dobro, izraditi studiju korištenja, zatražiti koncesiju, izabrati potkoncesionare... Privremeno rješenje stoga će potrajati nešto dulje od očekivanog, ali u splitskoj gradskoj upravi rezolutno tvrde da se od projekta izabranog na natječaju ni pod koju cijenu ne odustaje. Razlog nešto duljoj proceduri, kako je objasnio, jest 'šuma raznih propisa i pravilnika'.

Glavna uloga na Žnjanu povjerena je gradskoj tvrtki Spalatum DMC, agenciji s troje zaposlenih koja je od bitnih poslova dosad organizirala Adventski sajam; na sličnom principu ona će putem natječaja dodijeliti planiranih osam ugostiteljskih sklopova, a u dugoročnoj viziji dobiti i koncesiju na cijeli plato. Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća bit će dokapitalizirana, a dobit će i pozajmicu Grada kako bi u iduća dva mjeseca izradila tipske ugostiteljske module i postavila ih na njihova mjesta. Na natječaj se prijavila jedino splitska tvrtka Tromont i procjenjuje se da će ovaj posao stajati nešto manje od osam milijuna kuna.

I otočani bi 'splitski modul'

'Izgled modula prethodno su propisala i odobrila dva ministarstva, a radi se o kvalitetnom malim objektima koje ćemo kasnije moći premjestiti na druge plaže ili druge lokacije u gradu. Dizajn je prepoznatljiv i već je nazvan 'splitski modul', a s nekih otoka kontaktirali su s nama jer bi ondje postavili iste sadržaje', pohvalio se Krstulović Opara.

  • +5
Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara održao kratku konferenciju za novinare Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Već krajem ovog tjedna raspisat će se natječaj za najam osam ugostiteljskih objekata za ovo i iduće ljeto, no izričito je kazano da njihovi unajmljivači neće imati nikakvu prednost prilikom natječaja za dugoročni najam.

O KAZNENOJ PRIJAVI

Krstulović Opara: Sve me ovo tjera na smijeh

Splitski gradonačelnik komentirao je anonimnu kaznenu prijavu koja je protiv njega podnesena Općinskom državnom odvjetništvu upravo zbog Žnjana, odnosno navodnih 'protupravnih radnji' oko njegova uređenja. U osnovi, tvrdi se da je krenuo u izradu novog urbanističkog plana iako je s postojećim bilo dovoljno samo raspisati natječaj, i to zato da bi 'vratio dug arhitektu Anti Kuzmaniću, koji mu je pomogao u kampanji'. Krstulović Opara kazao je da su mu optužbe smiješne.

'Ante Kuzmanić nije bio moj savjetnik u kampanji, a volio bih da jest jer je riječ o vrhunskom stručnjaku. A projekt za Žnjan napravili su mladi momci iz njegova ureda koji su već dobili natječaje i na Istočnoj i na Zapadnoj obali', kazao je.

U kaznenoj prijavi iznesene su i sumnje da su moduli koje se ovog ljeta namjerava postaviti na Žnjan preplaćeni i da je njihov izvođač bio unaprijed poznat.

'Oni imaju svoj troškovnik koji je odobrilo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture i Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva. Ministarstva su dala ulazne parametre i na osnovi inženjerskih rješenja došlo se do cijene, mi je nismo izmislili. Moduli moraju biti kvalitetno izvedeni, a ne sklepani, moraju imati metalnu konstrukciju, biti otporni na posolicu, jugo i buru, moraju zadovoljavati brojne uvjete i to košta. Sve ovo me tjera na smijeh', odgovorio je splitski gradonačelnik.

Očekuje se, uglavnom, da Žnjan bude funkcionalan do sredine lipnja ili početka srpnja. U gradskom proračunu ove godine predviđeno je 15 milijuna kuna za njegovo privremeno rješenje, a cijena ukupnog zahvata bit će poznata tek kada se dovrše svi projekti.

Na ovom zadatku kao vanjski stručnjak angažirana je Aleksandra Kuzmanić, a ona je objasnila da su 'preklopljeni' svi projekti i stanje na terenu kako se ne bi duplirali poslovi i stvarali dodatni troškovi. Najveće kupalište na istočnoj strani Jadrana de facto će se uređivati postupno i u hodu.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone