vratio se

Operacija Kavez: Policija traži Puigdemonta po Barceloni nakon što je održao govor

08.08.2024 u 11:48

Bionic
Reading

Policija u Španjolskoj započela je u četvrtak operaciju "Kavez" kojom pokušava pronaći i uhititi bivšeg katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta koji se nakon sedam godina u egzilu pojavio u Barceloni i održao govor pred zagovornicima neovisnosti.

Nakon što je održao govor, 61-godišnji Puigdemont je okružen pristašama trebao doći u parlament u Barceloni, gdje se održava izbor novog regionalnog premijera.

No u parlament nije došao, a zasad je nepoznato gdje se nalazi. U masi ljudi najednom mu se izgubio trag.

Katalonska policija zatvorila je ceste na izlazu iz Barcelone, a oko 180 policajaca traga za njim, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Na snimkama javne televizije TVE vidi se kako policajci zaustavljaju automobile na cesti blizu granice sa Francuskom, a od motorista traže da skinu kacige.

U parlamentu je kandidat za premijera Salvador Illa, španjolski unionist i socijalist, održao uvodni govor. U njemu je rekao da Katalonija treba početi novo razdoblje s uspostavom "političke normalizacije". Tijekom dana će političke stranke raspravljati o njegovoj kandidaturi, nakon što je dobio najviše glasova na izborima u svibnju.

Oko parlamenta su jake policijske snage. S jedne strane su unionistički prosvjednici, predvođeni desnom strankom Vox, koji viču "Katalonija je Španjolska" i traže uhićenje Puigdemonta. S druge strane su zagovornici neovisnosti koji su u jednom trenutku nasrnuli prema interventnom kordonu ispred parlamenta, nakon čega ih je policija poprskala suzavcem.

Puigdemont je 2017. proveo zabranjeni referendum o neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. U svibnju je u parlamentu u Španjolskoj tijesnom većinom usvojen zakon o amnestiji kojim se obustavljaju kazneni postupci protiv nekoliko stotina organizatora referenduma.

Vrhovni sud u Madridu je međutim presudio da amnestijom ne može biti obuhvaćen Puigdemont zbog "pronevjere" novca poreznih obveznika. Zbog toga je raspisao uhidbeni nalog.

Puigdemont, koji je nakon referenduma 2017. živio u Belgiji, u četvrtak ujutro je pred okupljenima rekao: "Zemlja koja ima zakon o amnestiji, a ne provodi amnestiju nije demokratska zemlja".

"Pravo na samoodređenje pripada narodima, ljudima i nitko ne bi trebao odustati od tog kolektivnog prava", rekao je.

"Ne znam koliko će proći vremena dok se opet ne vidimo, ali nadam se da ćemo moći snažno uzvikniti 'Živjela slobodna Katalonija", istaknuo je Puigdemont na kraju govora.

Govor je održao pored simboličnog spomenika Arc de Triomf (Slavoluk povjede) u Barceloni.

"Delikvent koji je pokušao izvršiti državni udar održao je govor ovdje, a da nije uhićen. Ovo je poniženje koje dopušta vlada", rekao je Ignacio Garriga, član desnog Voxa, obrušivši se na lijevu španjolsku vladu premijera Pedra Sancheza.

Puigdemont se u Španjolsku mogao vratiti bez kontrole na granici jer se Belgija gdje živi, ali i susjedna Francuska u kojoj je vodio kampanju za izbore u Kataloniji, nalaze u zoni šengena pa među tim zemljama nema graničnih kontrola. Puigdemont je prethodnih dana najavio povratak u Barcelonu i dolazak u parlament na raspravu.

Španjolska je posljednjih sedam godina bezuspješno tražila njegovo izručenje.

Španjolska manjinska lijeva vlada predvođena Sanchezom u španjolskom parlamentu ovisi o podršci katalonskih stranaka koje zagovaraju neovisnost, a među kojima je i Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju (JxCAT)