developeri u problemima

Operativni sustav usporava Xbox One

05.11.2013 u 13:27

Bionic
Reading

Infinity Ward je otkrio razloge zbog kojih će Ghosts na PlayStationu 4 ići u 1080p, a na novom Xboxu u samo 720p

Nekoliko proteklih dana gaming zajednica užurbno komentira razlučivosti i izgled igara poput Battlefielda 4 i novog Call of Dutyja na next-gen konzolama. Naime, Battlefield 4 na PlayStationu 4 podržava razlučivost od 900p, a Call of Duty 1080p. S druge strane, obje igre na Xbox One konzoli mogu se 'pohvaliti' razlučivošću od 'tek' 720p.

 

Naravno, mnogi smatraju da je rasprava potpuno bespredmetna jer dobar dio ljudi još ionak nema TV ekrane s razlučivošću većom od 720p. No, ona je svakako relevantna, jer, nemojmo zaboraviti – govorimo o konzolama koje bi nas trebale uveseljavati sljedećih 7-8 godina.

 

Povodom svega odlučila se oglasiti i ekipa iz Infinity Warda studija koji stoji iza razvoja Call of Duty: Ghosts. Oni kažu kako je njihov primaran cilj bio da igra na obje platforme ide u glatkih 60 sličica u sekundi. Na PlayStationu 4 su to postigli uz 1080p razlučivost, dok im je kod novog Xboxa probleme stvarao njegov operativni sustav.

 

Naime, ukoliko se sjetite predstavljanja Xbox One konzole, Microsoft mnogo nade polaže u multitasking. U prijevodu to znači prelazak iz igre u film ili Skype razgovor bez ikakvog čekanja. Upravo zbog toga operativni sustav troši mnogo resursa koji nisu preusmjereni na performanse igre.

 

Uza sve to, grafička kartica Xbox 360 konzole je za 40%-50% slabija od one u Xbox One-u što bi kroz nekoliko godina mogao postati ozbiljan problem.

 

Call of Duty: Ghosts na tržištu se pojavio danas.