glavna oporbena stranka gori

Opoziv Bernardića ili izbacivanje kritičara: Sprema li se završni obračun u SDP-u?

25.09.2017 u 16:20

Bionic
Reading

Ako je suditi po medijskim napisima na sjednici SDP-ova Predsjedništva u utorak, ili će biti zatražen odlazak šefa stranke Davora Bernardića ili bi moglo doći do izbacivanja njegovih kritičara. Naši pak izvori u stranci kažu da bi se neki potezi mogli očekivati tek u subotu, na sjednici Glavnog odbora

Nakon što je nekoliko SDP-ovih zastupnika poručilo da Davor Bernardić mora otići s čela stranke neke od njih mogle bi sustići i sankcije. Tako se preko vikenda pojavila priča da bi već u utorak na sjednici Predsjedništva SDP-a mogao biti pokrenut postupak izbacivanja Milanke Opačić, Ranka Ostojića, Miranda Mrsića te Peđe Grbina.

Što će se sutra točno događati na sjednici Predsjedništva, nitko ne želi prognozirati. No većina naših sugovornika iz stranke vjeruje da bi se pitanje eventualnog izbacivanja, ali i pitanje povjerenja predsjedniku, moglo prebaciti na subotu, kada se održava sjednica Glavnog odbora. Naime, prema procjenama, Bernardić na Glavnom odboru ima sigurnu većinu te bi, odluči li se na izbacivanje, mogao osigurati podršku za svoju ideju.

'Na Glavnom odboru će se sigurno raspravljati o tome. I ako Predsjedništvo ne donese odluku da ih izbaci, to može napraviti Glavni odbor', kaže nam jedan od članova Predsjedništva stranke.

No naši se sugovornici, pa i neki od onih bliskih Bernardiću, nadaju da do toga neće doći. Naime, bude li izbačena SDP-ova četvorka kritičara, SDP gubi četiri zastupnička mjesta u Saboru, a mogli bi im se pridružiti i neki drugi zastupnici. SDP bi priču završio s osakaćenim klubom, a situacija bi vjerojatno rezultirala i raskolom među običnim članstvom.

Protiv izbacivanja već se javno za N1 televiziju izjasnio član Predsjedništva Predrag Matić, a isti stav dao je naslutiti i Ivo Jelušić. I neki drugi članovi Predsjedništva neslužbeno kažu da nisu za izbacivanje, no neki od njih dodaju da ne vide drugi način da se rasvijetli situacija. 'Otišli su malo predaleko s kritikama i ne vidim da će se strasti smiriti', kaže nam jedan od naših sugovornika iz stranke.

Drugo što bi se moglo pojaviti pred stranačkim tijelima je i pitanje povjerenja Davoru Bernardiću. Iako se u medijima govori da bi na sutrašnjem Predsjedništvu moglo biti potegnuto pitanje opoziva, vjerojatno će samo biti zatraženo sazivanje izvještajne Konvencije, koja se tako i tako treba održati do kraja godine.

Upravo na njoj moglo bi se zatražiti da se pitanje povjerenja predsjedniku stranke uvrsti u dnevni red te da mu onda delegati eventualno iskažu povjerenje ili nepovjerenje.

  • +4
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Izbore za šefa SDP-a, prema Statutu, može raspisati i Glavni odbor dvotrećinskom većinom glasova, i to u slučaju bitnih razlika u ocjenama i stavovima između GO-a i predsjednika SDP-a. Takav je scenarij za sada malo vjerojatan.

No sruši li se Bernardića na Konvenciji, i u tom slučaju moglo bi doći do raskola u stranci. 'Koji god bio scenarij, ili ćemo ostati u komadu ili ćemo puknuti. Ostanku u komadu dajem 10 posto šanse', kaže jedan od naših sugovornika.

I dok se i dalje spekulira hoće li biti izbacivanja kritičara ili rušenja predsjednika Bernardića, u javnost je istupio treći blok. Naime, pismom, koje većina naših sugovornika i s jedne i druge strane tumači kao glas razuma, javilo se pet SDP-ovih gradonačelnika. U njemu vodstvo SDP-a pozivaju da stranačke probleme rješava unutar stranke, a u javnost iznose samo stranačke politike. Javno prozivanje i tjeranje ljudi iz stranke je neprihvatljivo, kažu u pismu.