TOKSIČNI BOŽIĆ

Oprez, mnoge adventske čokoladice su otrovne!

28.11.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Adventski kalendari, gdje mališani (i ne samo oni) svakim danom do Božića otvaraju 'kućicu' gdje je nekakav slatkiš, osvojili su i Hrvatsku. Ali njemački stručnjaci upozoravaju: te čokoladice su često opasne!

Njemačka Zaklada za ispitivanje proizvoda (Stiftung Warentest) baš uoči Došašća prihvatila se prigodnih kalendara kakve mnogi proizvođači slatkiša nude u ovim danima nestrpljenja pred Božić. Ali kemičari Zaklade su utvrdili zastrašujuću činjenicu: budući da su u tim kalendarima čokoladice često smještene u pretinac pojedinog od 24 dana bez ikakvog omota, u čitav niz čokoladnih slatkiša dospjela su razna mineralna ulja. U devet od ukupno 24 ispitanih kalendara takvih ulja ima toliko da Warentest savjetuje da se te čokolade ne jedu!

Osobito su otrovni aromatski ugljikovodici (takozvani areni) za koje se sumnja kako bi mogli izazivati rak, objašnjava Charlotte Granobs iz Zaklade. Kod drugih ulja je teško procijeniti opasnost: 'Pretpostavlja se da se te tvari najvjerojatnije talože u tijelu i kod životinja se utvrdilo kako su u jetri doveli do upala.'

'Tata, hoću svoj kalendar!'

Gotovo svi njemački mediji su smjesta objavili ove nalaze zaklade i obzirom da su takvi kalendari već godinama u gotovo svakoj dječjoj (a i ne samo dječjoj) sobi u ovoj zemlji, čula su se i pitanja, treba li onda uopće kupovati i jesti takve čokolade. Detlef Wölfe iz njemačkog Instituta za proučavanje rizika pak upozorava kako panici nema mjesta i kako to nipošto ne znači da će netko, ako pojede jednu čokoladicu, odmah pasti mrtav: 'Svakog ljeta dok roštiljamo stvaramo tvari koje su dokazano uzročnici raka', objašnjava toksikolog. 'A sad se uzbuđujemo zbog čokolade gdje uopće nismo sigurni uzrokuju li te tvari karcinom.'

No opravdano je pitanje kako su te tvari uopće došle u čokoladu. Odgovor leži u tiskarskoj boji kojom je obrađena ambalaža, objašnjava kemičar Manfred Santen iz udruge Greenpeace. Što je najgore, 'ekološki' nastrojeni roditelji mogu proći još gore nego 'obični': 'Ako je kalendar napravljen od recikliranog papira, onda ta mineralna ulja dospijevaju i u sam karton.'

Zapravo, to nije ništa novo: već 2009. nadležno ministarstvo za potrošače upozorilo je na mogućnost da hrana može biti opterećena mineralnim uljima ako se pakira u reciklirani papir. Jer tamo se 'stari' papir - često već tiskan, melje i obrađuje u 'novi' papir - pa se i tako ti kemijski spojevi još bolje rašire i po strukturi kartona.

Kalendari s - tjesteninom?

Kod adventskih kalendara se tako zaredao čitav niz nepovoljnih okolnosti: dodatni problem jest što se pakira čokolada. Ona je, naravno, masna, a mast je i otapalo za takve kemijske spojeve. Da je tako pakirana, na primjer, tjestenina koja nema mnogo masti, gotovo da uopće ne bi bilo problema.

Povrh toga, proizvođači počinju pripremati svoje kalendare mnogo prije nego što itko i pomišlja na Božić jer se oni trebaju i isporučiti točno na vrijeme, prije nego što dođe 1. prosinca - dan kad se otvara prva 'kućica'. I to vrijeme skladištenja pogoduje da se kemijske tvari 'dobro pomiješaju' s čokoladicom smještenom u kalendaru

Stručnjak Greenpeacea ističe kako sad to ne znači da se treba izbjegavati reciklirani papir, ali ni mališanima uskraćivati veselje da - na sladak način - čekaju Božić. Ako se slatkiš i u 'kućici' ne pakira u dodatnu zaštitnu foliju, proizvođači bi mogli i samo pakiranje raditi od kartona kakav se koristi i pri proizvodnji tetrapaka, gdje je jedna strana papira prekrivena plastičnom folijom pogodnom za prehrambene proizvode. U njemu je i svaka čokolada sigurna od mineralnih ulja.