OŠTETILI KONČARA ZA 90,5 MIL. KUNA

Optužnica protiv Vinke i Mirka Cetinski

07.02.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Protiv supružnika Vinke i Mirka Cetinski, Drage Radolovića te dviju tvrtki podignuta je u optužnica za zloporabe u kupoprodaji nekretnina kojima su sebi pribavili 90,5 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos tvrtke poduzetnika Danka Končara.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli tereti okrivljene za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u tome te za pranja novca. U priopćenju, kojim je DORH izvijestio javnost o podizanju optužnice, ne identificiraju se niti optuženi niti oštećeni, ali su istarski mediji zaključili kako je jasno da se radi o tom slučaju, zbog kojega je vlasnik oštećene tvtke Kermas Danko Končar kaznene prijave podnio još 2010. godine.

Optužnicom, podignutom nakon dovršene istrage pred Županijskim sudom u Puli, okrivljenike se tereti da su tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti. Tako su za sebe pribavili, a na štetu oštećenog trgovačkog društva, protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 90.507.255,95 kuna, navodi se u priopćenju.

Kaže se kako je optužnica podignuta protiv jedne hrvatske državljanke (1947.) i dvojice hrvatskih državljana (1962. i 1947.) te dvije pravne osobe zbog jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i jednog kaznenog djela pranja novca na štetu jednog trgovačkog društva.

Poduzetnik Danko Končar je u listopadu 2010. godine zbog prijevare i zloporabe ovlasti kazneno prijavio svoju dugogodišnju suradnicu Vinku Cetinski, koju je ovlastio za poslove kupnje zemljišta u Istri.

Ona je bila direktorica njegove tvrtke "Kermas ulaganja", a surađivala je s Radolovićevom tvrtkom "Istra Bavaria" tako da je Radolović po dogovoru kupovao nekretnine za Kermas i unosio ih u temeljni kapital kao udjele. Po podacima do kojih su mediji došli iz kaznenih prijava i tijekom istrage, navodno je Radolović kupovao nekretnine i osnivao tvrtke u kojima su on i Končar bili suvlasnici, pri čemu je Končar za svojih 80 posto isplaćivao Radoloviću, po nalogu Cetinski, protuvrijednost nabavne cijene kupljenih nekretnina. Međutim, oni su tu "protuvrijednost" zapravo napuhavali i razliku između onoga što su platili za zemljište i onoga što su naplatili Končaru uzimali sebi.

Vinka Cetinski nedavno je izgubila spor u kojem je tvrdila da ju je oklevetao pulski knjigovođa Kristijan Pilat izjavom da je potkradala Končara.

Mirko Cetinski bio je 2011. kazneno prijavljen za pribavljanje protupravne imovinske koristi neovlaštenim posredovanjem u kupoprodajama.

Istraga o malverzacijama kojima je oštećen poduzetnik Končar obuhvatila je veći broj osoba, pa je Novi list zaključio kako je ova optužnica, objavljena sinoć, epilog samo jednog dijela istrage.