skandal u susjedstvu

Orbanov pulen ne bi branio Mađarsku od Rusa: Ponizio je sjećanje na tisuće žrtava

26.09.2024 u 20:23

Bionic
Reading

Popularni vođa mađarske oporbe Peter Magyar, pozvao je u četvrtak na ostavku jednog od najbližih suradnika premijera Viktora Orbána zbog izjava koje je dao, sugerirajući da se Mađarska ne bi branila od ruske invazije, za razliku od Ukrajine

Balázs Orbán, koji nije u srodstvu s premijerom, izjavio je u svom podcastu u srijedu da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski donio "neodgovornu" odluku kad je odlučio vojno braniti svoju zemlju nakon što je Moskva pokrenula punu invaziju u veljači 2022., piše AP. Orbán je politički direktor mađarskog premijera, prezimenjaka Viktora, i jedan od njegovih najbližih savjetnika. Ključna je osoba u kreiranju velikog dijela mađarske vanjske i unutarnje strategije te je ostvario bliske odnose s određenim segmentima Republikanske stranke u SAD-u, koji su povezani s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Objasnio je da je Mađarska naučila iz svog iskustva, odnosno protusovjetskog ustanka 1956. - koji je na kraju ugušila Crvena armija, pri čemu je ubijeno čak 3000 civila i uništen velik dio Budimpešte - da se "dragocjeni mađarski životi" moraju tretirati s oprezom, a ne "prinositi na žrtvu" u obrani.

"Svaka zemlja ima pravo sama odlučiti o svojoj sudbini," izjavio je Balázs Orbán. "Ali na temelju '56., mi ne bismo učinili ono što je predsjednik Zelenski učinio prije dvije i pol godine, jer je to bilo neodgovorno."

Ove izjave izazvale su val kritika iz oporbenih redova.- Lider najjače oporbene stranke u Mađarskoj, Péter Magyar, napisao je na društvenim mrežama da je ta izjava "ponizila sjećanje na tisuće mađarskih boraca za slobodu, od kojih su stotine - za razliku od Balázsa Orbána - bile spremne žrtvovati svoje živote za slobodu i neovisnost svoje zemlje."

U svojoj izjavi na društvenim mrežama, Magyar je zatražio Balázsovu ostavku do 23. listopada, kada se obilježava 68. godišnjica mađarske revolucije.

  • +15
Napad na Odesu Izvor: Profimedia / Autor: Volyn Regional Military Administ / AFP / Profimedia

Balázs Orbán je u međuvremenu odgovorio putem videa na Facebooku, tvrdeći da su njegove riječi 'iskrivljene' i okrivivši 'ratnu propagandu' koja pokušava uvući Mađarsku u sukob u Ukrajini. Naglasio je da su heroji revolucije iz 1956. nacionalni heroji i da je njihovo sjećanje "sveto i nepovredivo."

Mađarska vlada, predvođena premijerom Viktorom Orbánom, već dugo zagovara trenutni prekid vatre i mirovne pregovore u Ukrajini. Međutim, vlada nije jasno definirala što bi to značilo za teritorijalni integritet Ukrajine ili sigurnost Europe i NATO saveznika. Mađarska je u više navrata pokušavala blokirati, odgoditi ili ublažiti sankcije Europske unije protiv Rusije, kao i vojnu i financijsku pomoć Ukrajini, što je izazvalo oštre kritike europskih čelnika, koji optužuju Mađarsku za promicanje ruskih interesa.