nepoštivanje presude

Bruxelles odlučio uzeti Mađarima 200 milijuna eura iz EU fondova jer su odbili platiti kaznu

18.09.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Budimpešta će uskoro biti lišena dijela kolača iz EU fondova zbog odbijanja plaćanja kazne koju joj je izrekao Europski sud pravde

Europska komisija pokrenula je poseban postupak za oduzimanje 200 milijuna eura nakon kazne koju je Europski sud pravde (ECJ) izrekao Mađarskoj zbog dugotrajnih ograničenja prava na azil u toj zemlji. Kazna se morala platiti kao paušalni iznos Europskoj komisiji. Budimpešta je propustila prvi rok krajem kolovoza, zbog čega je Komisija poslala drugi zahtjev za plaćanje s rokom do 17. rujna. Budući da je i ovaj drugi zahtjev ignoriran, Komisija je u srijedu priopćila da će aktivirati takozvani postupak prijeboja kako bi se oduzelo 200 milijuna eura kazne od mađarskog udjela sredstava iz fondova EU-a.

Otprilike 21 milijarda eura za koheziju i oporavak, namijenjena Mađarskoj, i dalje je zamrznuta zbog pada vladavine prava u toj zemlji.

'Od danas prelazimo na fazu kompenzacije. Moramo identificirati što slijedi i vidjeti koja plaćanja mogu apsorbirati dotičnu kaznu', rekao je glasnogovornik Komisije u srijedu, prenosi Euronews.

Istodobno, Mađarska se suočava s kaznom od milijun eura za svaki dan u kojem nastavi postupati suprotno ​​presudi ECJ-a. Akumulirana kazna iznosi blizu 100 milijuna eura.

Budimpešta mora odgovoriti Komisiji objašnjavajući koje je mjere, ako ih ima, uvela da bi poštovala presudu. Budući da odgovor nije stigao, Komisija je poslala prvi zahtjev za naplatu kazne, s rokom od 45 dana. Presuda ECJ-a, u kojoj je sudac opisao postupak Mađarske kao 'neviđeno i iznimno ozbiljno kršenje zakona EU-a', izazvala je bijesnu reakciju premijera Viktora Orbana te je on višemilijunsku kaznu nazvao 'nečuvenom i neprihvatljivom'.

Kao odmazdu, njegova je vlada zaprijetila da će autobusima prevoziti migrante u Belgiju 'dobrovoljno' i 'besplatno', što bi predstavljalo slučaj bez presedana i instrumentalizirano korištenje migranata u rješavanju otvorenih pitanja između dvije države članice. Prijevoza migranata još nije bilo, a već sama najava toga naišla je na žestoke kritike belgijskih i vlasti EU-a.