velika stopa rasta

Ovo pokazuje koliko su solarne instalacije pristupačne u odnosu na druge izvore energije

23.08.2024 u 06:19

Bionic
Reading

Proizvodnja električne energije iz solarnih farmi raste brže u srednjoistočnoj Europi nego u drugim dijelovima Europe, uvelike premašujući stope rasta zabilježene u bogatijim i sunčanijim regijama

Tijekom prvih sedam mjeseci 2024. solarna proizvodnja pet najvećih proizvođača te energije u srednjoistočnoj Europi – Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj – skočila je za 55 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci Embera.

To je dvostruko više od europske stope rasta u cjelini i znatno premašuje tempo koji je u istom razdoblju ostvarilo pet najvećih solarnih proizvođača u zapadnoj, južnoj i sjevernoj Europi.

Pet vodećih proizvođača solarne energije u srednjoistočnoj Europi je od 2019. širilo kapacitete proizvodnje solarne energije brže od onih u drugim regijama, utirući put kontinuiranom rastu proizvodnje solarne energije u jednom od najindustrijaliziranijih područja Europe.

Poljska i Mađarska najvažniji pokretači rasta

Poljska i Mađarska daleko su najvažniji pokretači rasta proizvodnje solarne energije na području Središnje i istočne Europe. U prvih sedam mjeseci ove godine proizvodnja električne energije od sunca u Poljskoj je iznosila 11,3 teravat sati (TWh), a 5,8 TWh u Mađarskoj.

Ta je proizvodnja za 33,3 posto, odnosno za 47,7 posto bila viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To su neke od najvećih stopa rasta u cijeloj Europi.

U apsolutnom smislu proizvodnje, te su proizvodne brojke također visoko rangirane među europskim konkurentima.

Pet najvećih proizvođača solarne energije u regiji srednjoistočne Europe povećalo je do sada u ovoj godini proizvodnju za samo 10 posto manje u odnosu na pet najvećih proizvođača solarne energije u zapadnoj Europi – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Švicarskoj.

Srednjoistočna Europa uz bok zapadnoj

Sposobnost država u srednjoistočnoj Europe da se natječu s bogatijim gospodarstvima u zapadnoj Europi u rastu proizvodnje solarne energije pokazuje i koliko su solarne instalacije postale pristupačne u odnosu na druge oblike proizvodnje električne energije.

Brz rast solarne proizvodnje u tom dijelu Europe također odražava političku potporu čistoj energiji.

Poljska i Mađarska ciljaju na nultu neto emisiju ugljika u proizvodnji električne energije do sredine stoljeća i planiraju veliko daljnje širenje proizvodnje čiste energije.

U apsolutnom smislu proizvodnje, pet najvećih proizvođača solarne energije u srednjoistočnoj Europi još uvijek zauzima treće mjesto u Europi iza pet najvećih proizvođača solarne energije u zapadnoj i južnoj Europi.

Srednjoistočna Europa drastično povećala solarnu proizvodnju

Kroz prvih sedam mjeseci 2024. najveći su zapadnoeuropski proizvođači solarne energije proizveli 83,53 TWh električne energije, dok je pet najvećih proizvođača solarne energije u južnoj Europi – Grčka, Italija, Portugal, Španjolska i Turska – proizvelo 76,12 TWh, pokazuju podaci Embera.

Proizvodnja 25,2 TWh solarne električne energije pet najvećih proizvođača u srednjoj Europi izgleda relativno malo.

Tijekom posljednje tri godine regija srednjoistočne Europe je solarnu proizvodnju godišnje povećavala po otprilike 49 posto, više nego dvostruko u odnosu na 19-postotnu godišnju stope rasta za Europu u cjelini, te 16-postotne stope povećanja u zapadnoj Europi ili 21-postotne u južnoj Europi.

Kad bi se takve stope rasta zadržale do kraja ovog desetljeća, ukupna bi proizvodnja pet najvećih proizvođača solarne energije u srednjeistočnoj Europi nadmašila proizvodnju zemalja u zapadnoj Europi u 2029. a onih u južnoj Europi u 2030.