nova eskalacija

Kina u trgovinskom ratu s Hrvatskom? Pokrenuli istragu koja se tiče naših stočara

22.08.2024 u 19:16

Bionic
Reading

Kineske vlasti pokrenule su istragu o uvozu europskih mliječnih proizvoda i nedopuštenim subvencijama, što je najnoviji znak eskalacije trgovinskih napetosti između Bruxellesa i Pekinga

Priopćenje kineskog ministarstva o istrazi o kompenzacijskim carinama došlo je dan nakon što je Europska komisija otkrila revidirane carine na kineska električna vozila u sklopu svog ispitivanja onoga što smatra umjetno jeftinim automobilima koji predstavljaju prijetnju radnim mjestima u europskoj automobilskoj industriji, piše Guardian.

Kineska gospodarska komora pri EU rekla je da je Peking istraga pokrenuo nakon pritužbe tamošnje mliječne industrije 29. srpnja. Rečeno je da su konzultacije s EU održane 14. kolovoza.

Kina će ispitati 20 programa subvencija koji podupiru proizvodnju mlijeka, vrhnja i sira u osam zemalja EU-a, uključujući subvencije za skladištenje mliječnih proizvoda, doplatak za mlade poljoprivrednike i dodatne prihode i sheme subvencija u zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

I Hrvatska je pod kineskom istragom

Zemlje navedene u istrazi su Irska za subvencije za mljekarsku opremu, Austrija i Belgija za sheme zajmova, Italija za sheme osiguranja stoke i subvencije za mlijeko, Hrvatska za subvencije proizvođačima stoke, Finska za tri vrste poljoprivrednih potpora, Rumunjska za subvencije za stoku i Češka Republika za shemu subvencija za štete na farmama.

Od toga, Irska je najveći pojedinačni izvoznik mliječnih proizvoda u Kinu s prodajom u vrijednosti od 423 milijuna eura (360 milijuna funti) u 2023., uključujući suho mlijeko za dojenčad, prema podacima irske vlade.

Conor Mulvihill, direktor Dairy Industry Ireland, koji zastupa irske proizvođače mliječnih proizvoda, rekao je: "Iako je bilo kakva prijetnja poremećaja trgovine nepoželjna, a Kina je važno tržište i za EU i za irske mliječne proizvode, irski su mliječni proizvodi vrlo raznoliki u svojoj kombinaciji proizvoda i zemlje odredišta.”

Istaknuo je da se istraga odnosi samo na podsektor tržišta mliječnih proizvoda. Prema službenoj izjavi to uključuje "svježi sir (uključujući sir sa sirutkom) i skutu, topljeni sir, plavi sir ... i druge sireve koji nisu navedeni".

Gospodarska komora Europske unije u Kini priopćila je da istraga "ne bi trebala biti iznenađenje" nakon što je EU upotrijebio trgovinske obrambene mjere u odnosu na izvoz kineskih električnih automobila.

'EU komisija će braniti interese europskih proizvođača'

Peking je već pokrenuo istrage o politički osjetljivom europskom uvozu svinjskog mesa i konjaka. Europska komisija priopćila je da je primila na znanje odluku Kine da pokrene istragu o uvozu određenih mliječnih proizvoda.

Glasnogovornik je rekao: “Komisija će sada analizirati prijavu i vrlo pažljivo pratiti postupak, u suradnji s industrijom EU-a i državama članicama.

“Komisija će čvrsto braniti interese mliječne industrije EU-a i zajedničke poljoprivredne politike te intervenirati prema potrebi kako bi osigurala da je istraga u potpunosti u skladu s relevantnim pravilima WTO-a (Svjetske trgovinske organizacije).