najam je luksuz

Nijemci gube nadu: Stanovi su brutalno skupi, a prijedlog vlade - razočaravajući

22.08.2024 u 21:48

Bionic
Reading

Udruga stanara Berlina navodi da je jedan od čimbenika koji otežavaju pronalaženje dugotrajnog doma količina ponude privremenih namještenih stanova za koje cijene najma nisu ograničene

Kao i mnogi Berlinčani, student Jim Berghäuser traži novi stan. Život na periferiji grada znači da putuje sat i pol do sveučilišta.

'Za mene je više važno to što je ovaj način života koji sada imam tako daleko od svega, a to ljude čini pomalo usamljenima, jer ako vam uvijek treba puno vremena da stignete nekamo, ne idete nekamo tako često. Gubim puno vremena svaki dan da stignem na sveučilište', rekao je student prava te član Saveza protiv raseljavanja i ludila za iznajmljivanjem za Euronews.

Cijene najma u Njemačkoj ne smiju biti veće od deset posto prosječne najamnine u nekom području, no postoje iznimke. Jedna od njih je ako je stan registriran za privremeno korištenje, a vlasnici mogu naplatiti najam i više ako je namješten.

Iz udruge kažu da ti stanovi mogu biti pet puta skuplji od onih uobičajenih za najam i da oduzimaju ponudu ljudima koji traže ugovore na neograničeno vrijeme s kontrolom najamnine. Udruga zato poziva ministarstvo pravosuđa, koje vodi proposlovna Slobodna demokratska stranka, da ojača zakone o najmu.

Među zahtjevima je i onaj da vlasnici moraju pokazati koliko namještaj vrijedi i koliku naplaćuju stanarinu, tvrdeći da će to u konačnici smanjiti previsoke cijene.

Vlada ne želi mijenjati zakon

'Čini se da se FDP, Slobodna demokratska stranka, zalaže samo za stanodavce, a ne poduzima ništa po pitanju stanara. Oni ne poduzimaju ništa oko promjena koje bi regulirale tržište', kaže Ulrike Hamann-Onnertz, direktorica Udruge stanara Berlina.

Iz ministarstva pravosuđa za Euronews kažu da ne vide potrebu mijenjati zakon kada je riječ o namještenom smještaju te da će izgradnja novih stanova dugoročno pomoći u borbi protiv rasta stanarina.

Iz ministarstva su citirali izvješće koje je izradila konzultantska tvrtka Oxford Economics o kontroli stanarine i namještenim stanovima, u kojem se navodi da bi izgradnja novih stanova povećala ponudu. Klub zastupnika FDP-a rekao je za Euronews da bi fokus trebao biti na bržoj i jeftinijoj gradnji, umjesto na propisima.

Kriza u izgradnji, mladi gube nadu

Ali rastući troškovi doveli su do krize u izgradnji kuća, a izgradnja stanova znatno je ispod vladinih ciljeva. Naime Njemačka ima jedan od najvećih udjela iznajmljivača u odnosu na vlasnike nekretnina u Europi. Ali nije jedina koja se bori s kratkoročnim najmom. Španjolska je najavila da će istražiti tvrtke poput Airbnba kako bi provjerila ima li smještajni kapacitet licence za turizam.

'Uvijek imate taj nalet energije kad vidite stan koji želite i stupite u kontakt. Znate da su primili vašu poruku. Imate priliku i sretni ste jer se ipak nadate. A onda, u 99 posto slučajeva, sljedeći dan ili poslije čak nekoliko minuta, ponekad i tjednima kasnije, dobijete - ne', požalio se Berghäuser.

Rješenje problema još se ne nazire; njemački ministar graditeljstva najavio je jedino da će vlada predstaviti strategiju za preseljenje ljudi na selo kako bi smanjila problem nedostatka stanova.