misteriozni napad

Mađari tvrde da nemaju veze s Hezbolahom: Je li to još jedan špijunski paravan?

19.09.2024 u 11:08

Bionic
Reading

U mirnom kutku Budimpešte nalazi se sjedište BAC Consultinga, tvrtke koja je ovih dana dospjela u središte međunarodnih događanja. Prema izvorima libanonskih vlasti, ova tvrtka posredovala je u opskrbi uređaja koji su eksplodirali u nizu napada u Libanonu i Siriji, pri čemu je poginulo najmanje 32 ljudi, dok su stotine ranjene. Ako je BAC samo posredovao u nabavi pejdžera postavlja se pitanje otkud su onda stigli u Libanon?

Sve je počelo u utorak kada su u nekoliko napada, za koje su libanonske vlasti okrivile Izrael, tisuće ljudi pretrpjeli strašne ozljede. Eksplozije su se dogodile nakon što su detonirani komunikacijski uređaji, a napadi su nastavili sljedeći dan, kada su eksplodirale stanice za komunikaciju i solarna oprema. Prema posljednjim informacijama, ubijeno je 20 ljudi, a ranjeno više od 450. Libanonska vlada i Hezbollah su nedvosmisleno ukazali na Izrael kao odgovornu stranu.

No, ono što je dodatno zaprepastilo međunarodnu zajednicu bila je povezanost tih uređaja s mađarskom tvrtkom BAC Consulting. Prema izvješćima, tvrtka je opskrbljivala uređaje koji su prouzročili ove smrtonosne napade, premda sama tvrtka ne proizvodi uređaje, već djeluje kao posrednik u prodaji, piše The Times of Israel.

Sumnjive djelatnosti tvrtke BAC

BAC Consulting registrirana je u svibnju 2022., a prema mađarskom poslovnom registru, bavi se s čak 118 različitih djelatnosti, uključujući proizvodnju šećera, ulja, prodaju nakita i vađenje prirodnog plina. Međutim, tvrtka je pod sumnjom zbog povezanosti s uređajima koji su detonirani u Libanonu i Siriji. Prema informacijama, BAC je isporučio tisuće uređaja, no detalji o tome gdje su uređaji proizvedeni još uvijek nisu poznati.

Tvrtka se nalazi u prizemlju zgrade u Budimpešti, zajedno s nekoliko drugih poduzeća. Na prvi pogled, lokacija djeluje kao sjedište malih poduzeća, no imena više tvrtki, uključujući BAC, zalijepljena su na prozorima na običnim komadima papira, što dodaje dozu sumnje o pravoj prirodi njihovog poslovanja.

Prema izvješćima Associated Pressa, uređaji koji su uzrokovali smrtonosne eksplozije bili su označeni brendom Gold Apollo, tajvanske tvrtke specijalizirane za proizvodnju komunikacijske opreme. No, Gold Apollo je istaknuo kako je BAC Consulting ovlašten koristiti njihov zaštitni znak u određenim regijama, ali da su dizajn i proizvodnja tih uređaja isključivo odgovornost BAC-a.

Mađarska vlada: Uređaji nikada nisu bili u Mađarskoj

Na optužbe koje su bacile svjetlo na ovu mađarsku tvrtku, reagirala je i mađarska vlada. Zoltán Kovács, glasnogovornik vlade, u srijedu je putem platforme X objavio kako uređaji nikada nisu bili u Mađarskoj te da BAC Consulting nije imao nikakav proizvodni pogon u zemlji. Dodao je kako je BAC djelovao isključivo kao posrednik u trgovanju, a tvrtka je imala samo jednog upravitelja prijavljenog na svojoj adresi.

Kovács je također naglasio kako mađarske sigurnosne službe blisko surađuju s međunarodnim partnerima u vezi s ovim slučajem te da ne postoji nikakva prijetnja nacionalnoj sigurnosti Mađarske.

BAC je izraelska paravan-tvrtka?

The New York Times piše da je BAC Consulting, zapravo izraelska paravan tvrtka tvrtka, pozivajući se na tri izvora iz obavještajnih krugova.

Trojica časnika su dalje rekla da su stvorene dodatne dvije lažne tvrtke koje su, kako je primijetio NYT, pomogle u skrivanju identiteta onih koji su bili uključeni u proizvodnju pejdžera.

U izvješću je objašnjeno da dok je tvrtka proizvodila obične dojavljivače za druge klijente, oni proizvedeni za Hezbollah su se "proizvodili zasebno, sadržavali su baterije natopljene eksplozivom".

Prema izvješću, dojavljivači su prvi put poslani u Libanon 2022. godine u maloj seriji.

Nakon govora glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasrallaha, u kojem je osudio korištenje mobilnih telefona - nazivajući ih izraelskim "agentom" - i promovirao sveobuhvatniju upotrebu dojavljivača, operativci libanonske terorističke organizacije navodno su poslali više narudžbi za dojavljivače proizvedene BAC-om.

  • +15
Tisuće operativaca Hezbollaha stradalo je u eksplozijama pejdžera Izvor: Profimedia / Autor: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tko je Cristiana Bársony-Arcidiacono?

Na čelu BAC Consultinga nalazi se Cristiana Bársony-Arcidiacono, doktorica fizike i poslovna razvojna stručnjakinja, kako se sama opisuje na LinkedInu. Njezin poslovni profil ističe raznolike djelatnosti, od konzultantskih usluga za UNESCO-ove projekte do angažmana s međunarodnim organizacijama poput Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i CARE humanitarne agencije.

Ipak, mnogi od tih podataka ostali su nepotvrđeni. Dok je IAEA potvrdila da je Bársony-Arcidiacono bila pripravnica kod njih 2008. i 2009. godine, ostali odnosi nisu odmah potvrđeni. Na svojoj stranici na LinkedInu navodi kako je članica upravnog odbora Earth Child Instituta, organizacije posvećene održivosti, no ta organizacija ne spominje njezino ime među članovima odbora na svojoj službenoj web stranici.

Unatoč pokušajima novinara da je kontaktiraju putem e-pošte i društvenih mreža, Bársony-Arcidiacono nije dala nikakve izjave.